Liderul AUR George Simion provoacă un scandal monstru. Totul se întâmplă la granița cu România. El a cerut Ministerului Afacerilor Externe să intervină pe lângă autorităţile de la Chişinău. Motivul este legat de faptul că a rămas blocat.

Simion cere să i se permită accesul pe teritoriul Republicii Moldova. El vrea acest lucru în calitate de demnitar al statului român. Liderul AUR a susţinut că este blocat la vama Leuşeni. Acolo, a fost informat că are interdicţie de a intra în această ţară până în 2023.

“Dacă trebuie, stau până în 2023 aici, ca să mi se permită accesul în Republica Moldova. Cer asistenţă diplomatică şi aştept ca autorităţile de la Chişinău, Preşedinţia şi Ministerul Afacerilor Externe să clarifice această situaţie şi să înţeleagă că am tot dreptul să trec Prutul în calitate de parlamentar al României”, a declarat deputatul George Simion, copreşedinte AUR, conform unui comunicat al formaţiunii transmis duminică.

Ce caută Simion la Chișinău

Potrivit AUR, George Simion merge la Chişinău la invitaţia parlamentarilor Republicii Moldova din Comisia pentru integrare europeană.

El intenţionează să participe şi la funeraliile scriitorului Nicolae Dabija, mai precizează sursa citată.

În ziua de 12 martie 2021, a încetat din viaţă Nicolae Dabija. Acesta era membru de onoare al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. El fusese internat cu câteva zile în urmă la Institutul de Medicină Urgenţă din Chişinău cu o formă severă de COVID-19.

Doliu imens peste graniță

Scriitorul şi omul politic Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948, în Codreni-Chişinău, Republica Moldova. A fost nepotul arhimandritului Serafim Dabija, unul din marii duhovnici români, deportat în Gulag în 1947.

În 1972, a absolvit Universitatea de Stat din Chişinău.

În calitate de redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, a avut un rol important în lupta de renaştere naţională din Republica Moldova.  A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990-1994 şi 1998-2001, susţinând drepturile românilor din Basarabia.

 

INQUAM/Liviu Chirica