Aceştia sunt însărcinaţi cu realizarea unor hărţi de zgomot, care să indice nivelul poluării fonice în oraşele cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori. Până la jumătatea lui 2012, auditorii de zgomot din România trebuie să realizeze aceste hărţi pentru 25 de oraşe, în care locuiesc aproximativ 6 milioane de oameni. Costul creării unei hărţi de zgomot la standarde europene se ridică la circa 0,8 euro pe cap de locuitor, ceea ce face ca valoarea pieţei să se ridice la aproape 5 mil. euro.

Precedentul termen de auditare a fost sfârşitul lui 2007, referindu-se doar la oraşele cu peste 250.000 de locuitori (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Timişoara).

“Până în prezent doar nouă oraşe din România au fost obligate de normele europene să-şi constituie hărţi de zgomot. Edilii care nu se pun la punct cu această normativă europeană pot fi penalizaţi de către autorităţile centrale, care la rândul lor vor plăti amenzi căre UE“, a declarat Bogdan Lazarovici, Director Executiv Enviro Consult, companie specializată în măsurători acustice.

Directivele europene prevăd că, până la finele anului viitor, toate oraşele din Uniunea Europeană cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie să dispună de o hartă de zgomot, în caz contrar riscând declanşarea procedurii de infrigement.