Tragedie imensă. Joi dimineață, un cutremur cu magnitudinea 5,7 s-a produs în sudul Pakistanului. La scurt timp după acest anunț, ministrul de Interne al provinciei Baluchistan, Zia ullah Langau declara că cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața și alte 200 sunt rănite.

″Primim informaţii că 20 de persoane au fost murit în urma cutremurului. Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare″⁣, a declarat pentru AFP ministrul de Interne al provinciei Baluchistan, Zia ullah Langau.

Totodată, el mai sublinia faptul că ″⁣peste 200 de persoane au fost rănite⁣”. „Multe persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii clădirilor. Printre morţi se află o femeie şi şase copii” a mai spus oficialul din Pakistan.

Bilanțul negru a fost confirmat ulterior și de CNN. Potrivit sursei citate, bilanțul seismului, a cărui magnitudine inițială a fost estimată la 5,7 grade, a fost ridicată la 5,9, ar putea crește, anunță autoritățile locale. Epicentrul s-a situat la o adâncime de 20,8 kilometri,  iar numeroase familii au rămas fără adăpost, după ce în jur de 100 de case s-au prăbușit.

Naseer Ahmed Nasir, directorul general al Autorității Naționale Regionale de Gestionare a Dezastrelor a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, după cutremur au urmat alunecări de teren care au avariat mai multe locuințe.

Cutremurul din Pakistan a făcut ravagii

„Au fost provocate alunecări de teren și mai multe case din regiune au fost avariate”, a declarat Naseer Ahmed Nasir, directorul general al Autorității Naționale Regionale de Gestionare a Dezastrelor. De menționat este faptul că, potrivit rapoartelor, seismul a fost resimțit în Quetta, Sibi, Pishin, Chaman și în alte orașe din Baluchistan, o provincie din vestul Pakistanului.

Trebuie subliniat faptul că Pakistanul este situat de-a lungul graniței dintre placa tectonică eurasiatică și placa indiană. Această placă se deplasează spre nord de aproximativ 100 de milioane de ani, ciocnindu-se cu placa eurasiatică, iar urmările pot fi dezastruoase în anumite cazuri.

Procesul geologic masiv care a dus la formarea munţilor Himalaya și a altor lanțuri montane din apropiere, a provocat cutremure puternice de-a lungul anilor.

Amintim faptul că și România s-a confruntat recent cu un cutremur. Este vorba despre un seism care s-a înregistrat marţi dimineaţă, la ora locală 06:40:22. Cutremurul s-a produs în Zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

A fost un cutremur slab, cu magnitudinea ml 3.2, ce a avut epicentrul la o adâncime de 139 km, transmitea Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.