Atenţie maximă pentru turiştii care pleacă spre Grecia!

Încercare de fraudă faţă de turiştii care merg în vacanţă în Grecia

Specialiştii CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) atrag atenţia că, în contextul în care turiştii trebuie să completeze un formular PLF (Passenger Locator Form) pentru intrarea în Grecia, există şi site-uri maliţioase care încearcă să profite de neatenţia utilizatorilor.

“Cei care călătoresc sau plănuiesc să se deplaseze în Grecia trebuie să fie atenți unde își introduc datele pentru generarea formularului necesar pentru intrarea în țară. Site-ul oficial, recomandat inclusiv de Ministerul Afacerilor Externe, este https://travel.gov.gr/.

Au apărut deja site-uri care pot profita de neatenția utilizatorului pentru a-i colecta date cu caracter personal sau date financiare, așa cum putem observa în imaginile de mai jos.

Evitați accesarea surselor neoficiale și nu furnizați date pe astfel de site-uri! Mai mult, în acest caz utilizatorului i s-au cerut inclusiv date de card, deși în mod normal formularul NU specifică necesitatea oferirii acestor detalii”, se arată într-o postare de joi de pe pagina de Facebook a CERT-RO.

Un site fals cerea toate datele cardului bancar pentru completarea respectivului formular

Se prezintă într-o imagine şi cazul unui turist care, în momentul în care a vrut să completeze PLF-ul şi a căutat site-ul pe Google, a ajuns pe o altă pagină decât cea oficială, care, la final, îi cerea toate datele cardului bancar.

“Aici m-am sesizat că ceva nu este în regulă. Aveţi grijă să nu vă păcăliţi completând datele pe acest site”, a scris o persoană pe grupul de Facebook “Forum Thassos”.