Conform, articolului 93 din Codul Rutier italian, ce a intrat în vigoare din 4 decembrie, se interzice, cu anumite excepţii, celor care au rezidenţa în Italia de peste 60 de zile să circule cu un autovehicule înmatriculat în străinătate.     

Andi Radiu, jurnalist Gazeta Românească Italia: “Din informaţiile noastre sunt câteva zeci de români care au fost opriţi până acum, cărora li s-a retras certificatul de înmatriculare, au primit amenzi şi nu au avut dreptul să se deplaseze cu maşina decât până în parcare,” potrivit stirileprotv.

Românii au două opțiuni  la dispoziţie. Priama opțiune este să  își înmatriculează mașina în Italia în cele 180 de zile puse la dispoziție de autoritățile din peninsulă,  timp în care nu au voie să conducă, iar cea de-a doua opține  este să îşi aducă maşina acasă. Dacă au ales cea de-a doua opține,  trebuie însă să ceară de la Poliţia Rutieră din Italia un document care să le permită să  părăsească ţara fără să fie amendaţi din nou.

Cei care nu își pun la punct actele, în perioada de grație pusă la dispoziție de autorități, riscă amenzi de până la 7.000 de euro și punerea sub sechestru a autoturismului.