Daca e sa judecam dupa angajamentele pe care FPS si le-a luat fata de Uniunea Europeana, Astra, ultima companie de asigurari cu capital majoritar de stat, trebuia privatizata ica de anul trecut. N-a fost sa fie, FPS bifind ica o data la capitolul promisiuni neonorate.
in primavara, cind lucrurile au iceput sa se miste, Price Waterhouse Coopers a fost solicitata sa faca auditul companiei i vederea privatizarii.
Citeva luni mai tirziu, pachetul de 75,67% apartinind satului era scos oficial la vinzare, iar singura problema ramasa de rezolvat era modalitatea prin care urma sa se faca transferul de proprietate. Cum actiunile Astra erau tranzactionate pe piata secundara Rasdaq, FPS a agreat initial acest mod de privatizare, mult mai transparent, de altfel.
Ulterior lucrurile au luat o turnura neasteptata, administratorul averii statului optind pentru vinzarea companiei de asigurari prin licitatie publica. Rezultatul auditarii facute de Price Waterhouse Coopers se regaseste i caietul de sarcini, disponibil contra sumei de 37 milioane lei, iar data limita pentru depunerea ofertelor este 2 octombrie 2000. Detinatoare i cote egale de 5,67% din actiunile Astra, SIF-urile Muntenia, Moldova, Transilvania si Banat Crisana nu s-au aratat interesate, cel putin pina la data redactarii acestui material, de fructificarea dreptului de preemtiune i calitate de actionari.
Prima companie interesata – Omniasig
Asta nu iseamna isa ca interes pentru achizitia Astra nu exista. La doar trei zile de la anuntul de scoatere la privatizare a societatii, facut i presa de FPS, prima companie care a cumparat caietul de sarcini a fost Omniasig. Aflata i plina expansiune, societatea cu sediul central i Aleea Alexandru din Bucuresti nu este la prima actiune de achizitie a unei alte companii de asigurari. Dupa tentative succesive de preluare a Agras prin intermediul Bursei, Omniasig a reusit i primavara achizitionarea unui pachet de 49,99% din actiunile asiguratorului agricol, preluind, practic, controlul societatii. Achizitia a ica unei companii de talia Astra ar isemna pentru presedintele Constantin Toma posibilitatea de a lansa Omniasig cu sanse reale i lupta pentru pozitia de lider de piata al firmelor de asigurari. Argumente exista. La sfirsitul anului trecut, Astra si Omniasig ocupau i aceasta ordine locurile doi si trei i clasamentul anual itocmit de OSAAR, pe baza volumului de prime brute icasate. Datele partiale iregistrate i primul semestru al acestui an indica o inversare de locuri, Omniasig ajungind practic i plasa liderului Asirom. Daca se va realiza, intrarea Astra i grupul Omniasig poate fi considerata un succes numai i masura i care achizitia va aduce un plus de valoare si nu va isemna doar o crestere a activelor.
Pina atunci, pentru Omniasig, problemele au iceput o data cu intentia de achizitie a Astra. „Am adus din Israel o echipa Ernst &Young sa faca pentru noi auditul Astra. Din pacate, desi am cumparat caietul de sarcini, FPS nu ne-a permis acest lucru. Vom depune o oferta de cumparare numai i masura i care vom sti, din surse proprii, care este situatia exacta a companiei”, declara presedintele Omniasig.
De cealalta parte, FPS considera ca, din moment ce exista o expertiza facuta de un auditor de marca (Price Waterhouse Coopers), nu exista motive itemeiate pentru ca cineva sa mai solicite un alt audit. Cum Omniasig nu este un cumparator de circumstanta, ci o companie efectiv interesata, opozitia FPS este cel putin dubioasa, i conditiile i care au audit i plus, platit din banii celui interesat de achizitie, n-ar trebui sa deranjeze pe nimeni.
Din punctul de vedere al managementului companiei, presedintele Astra, Constantin Nicolae Hateganu, isi declara totala disponibilitate pentru rezolvarea situatiei. „Auditorii Omniasig sunt oricind bine veniti sa evalueze compania noastra pentru ca nu avem nimic de ascuns. Oricind le putem pune la dispozitie datele de care sunt interesati” spune dl Hateganu.
Omniasig nu este, de altfel, singura firma interesata de preluarea Astra. Pina la data de 8 septembrie, ica patru companii au achizitionat de la FPS caietul de sarcini, marind practic suspansul asupra numelui viitorului proprietar.
Prima dintre ele este o firma franceza facind parte din grupul AXA, considerat cel mai mare asigurator din Europa. O alta, o companie de asigurare iregistrata la Amsterdam.
Lista continua cu o societate austriaca de investitii, care reprezinta interesele unui asigurator din aceasta tara. Ultimul pe lista, dar nu cel mai putin important, pare a fi si un mare favorit. Este vorba de o firma romineasca cu profil agricol din grupul condus de Ion Nicolae, actionarul majoritar al Asirom.