Ce spune Comisia Europeană

Potrivit raportului întocmit de către CE, legea votată de către PSD, în care pensiile urmau să fie majorate cu 40% începând de la 1 septembrie 2020, va avea un efect negativ asupra României.

Această majorare a pensiilor ar putea crește deficitul bugetar al României, acesta ajungând la 6,1% în 2021. Totodată, va provoca un ”mare risc de sustenabilitate fiscală” în România.

Pe lângă creșterea rapidă a deficitului bugetar, legea pensiilor va determina și explozia datoriei publice, proiectată să ajungă în 2030 la 90% din PIB (față de doar 35% în 2018).

Ce spune Cîțu în legătură cu situația economică din România

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că situația economică este una foarte bună, în ciuda faptului că s-a înregistrat deficit bugetar încă din prima lună a anului. Cîțu susține în continuare că ”urmează lucruri fantastice pentru toți românii”.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat luna ianuarie cu un deficit de 460 milioane lei (95,7 milioane euro), 0,04% din Produsul Intern Brut (PIB), în principal din cauza majorării rambursărilor de TVA cu 1 miliard de lei, arată datele publicate, marţi, pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Vecinii noștri, bulgarii, au înregistrat progrese

“Dacă este să vorbim despre procedura privind dezechilibre macroeconomice, avem acum trei ţări cu dezechilibre excesive şi zece ţări cu dezechilibre. Ciprul, Grecia şi Italia au dezechilibre excesive, au avut şi anul trecut. În acelaşi timp, Germania, Spania, Franţa, Croaţia, Irlanda, Olanda, Portugalia, România şi Suedia înregistrează dezechilibre. Singura diferenţă comparativ cu anul trecut este că în Bulgaria au fost acum corectate. Sofia a înregistrat progrese importante în consolidarea guvernanţei sectorului financiar, datoria corporativă a scăzut, s-a diminuat şi ponderea creditelor neperformante”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Bruxelles.