Nederlanden, AIG Life, Interamerican, Commercial Union, Allianz L?iriac Asigurari, Generali, Omniasig sunt doar citeva dintre firmele de asigurari ai caror reprezentanti si-au declarat intentia de a intra pe aceasta piata. Evident atunci cind vor exista reglementari legislative care sa permita constituirea societatilor de administrare a fondurilor de pensii. Exemplele de mai sus nu sunt singurele din domeniul asigurarilor. in asteptarea legii, Winterthur, unul dintre numele importante pe piata europeana a asigurarilor, si-a deschis deja un birou la Bucuresti, reprezentantii companiei fiind interesati deocamdata doar de pensii si nu de vinzarea politelor de asigurare. Pe de alta parte, desi nu exista o declaratie oficiala, se pare ca si liderul pietei, Asirom, isi face planuri i aceasta directie.
Citeva observatii credem ca se impun. Marea majoritate a companiilor de asigurare interesate de fondurile de pensii administrate privat practica i prezent asigurari de viata. Exceptiile numite Allianz L?iriac Asigurari si Omniasig nu fac decit sa confirme regula. Prima dintre cele doua companii intentioneaza i scurt timp sa lanseze produse de asigurari de viata, i timp ce Omniasig este actionar majoritar la subsidiara Omniasig Asigurari de viata.
O a doua observatie vizeaza experienta asiguratorilor i cauza pe piata fondurilor private din alte tari. Cu un numar de 2,5 milioane de membri dintr-un total de 9 milioane, Fondul de pensii administrat, de pilda, de Commercial Union i Polonia este lider de piata, i timp ce i aceeasi tara cel administrat de Nederlanden ocupa locul al treilea. in Cehia, lucrurile sunt oarecum identice, Commercial Union dominind si i aceasta tara topul fondurilor de pensii administrate privat.
Pensii private si pensii viagere
Interesul mai pronuntat al asiguratorilor de viata pentru acest business are logica lui, activitatile desfasurate de acestia avind multe puncte i comun cu cele presupuse de administrarea fondurilor de pensii. Un prim exemplu il reprezinta calculele actuariale. in cazul asigurarilor de viata, actuarii sunt cei care se ocupa cu calculul rezervelor matematice, folosite pentru plata despagubirilor, dar care la rindul lor se valorifica prin investire. Lucrurile sunt similare si i ce priveste fondurile de pensii, acolo unde actuarii au cam aceleasi atributii, diferenta fiind ca i acest caz ei fac previziuni si statistici pornind de la contributiile membrilor fondurilor, si nu de la primele de asigurare.
Un al doilea exemplu este faptul ca societatile de asigurari de viata comercializeaza de ceva vreme si i Rominia produse cu acumulare de capital sub forma pensiilor viagere, similare cu pensiile private. Concret, un contract de asigurare de viata se icheie pe perioade mari de timp, minimum fiind i general de cinci ani, iar maximum itre 20 si 30 de ani. O parte a primelor de asigurare sunt investite de societate i diverse instrumente financiare (titluri de stat, depozite bancare etc.) urmind a fi restituite asiguratului la icheierea contractului. Daca clientul a optat pentru o polita tip pensie viagera, la sfirsitul perioadei de asigurare (sau, dupa caz, la implinirea virstei de pensionare), poate beneficia de transformarea sumei acumulate pina i acel moment i rente lunare platibile atit timp cit este i viata. Diferenta dintre cele doua tipuri de pensii, cea administrata privat si cea viagera, este deci una de fond. in timp ce contributiile la fondurile de pensii administrate privat sunt obligatorii, cele la pensiile viagere au caracter voluntar. Polite de asigurari de viata cu plata la expirarea contractului i forma pensiilor viagere se pot itilni la toate companiile mari de pe piata. Produsul propus de Nederlanden poarta denumirea de „Planul de pensii Nederlanden” si se caracterizeaza prin posibilitatea asiguratului de a alege atit nivelul sumelor alocate, cit si periodicitatea realizarii platilor (lunar, trimestrial, anual). Produse asemanatoare ofera propriilor clienti Interamerican („Pensia ta”), AIG Life, Asirom (Prospera) si Sara Merkur. Fata de pensiile private, avantajul sistemelor de asigurari de viata cu capitalizare este acela ca de el pot beneficia si persoanele ce nu vor putea fi cuprinse i sistemul privat. Cum legea fondurilor universale de pensii nu a aparut ica, iar de la ifiintarea primelor fonduri va fi necesar sa treaca cel putin zece ani, perioada folosita i scopul acumularii de capital, este clar ca pentru persoanele apropiate de virsta pensionarii, varianta cea mai buna ramine o asigurare de viata.
Pentru licenta e nevoie de 50.000 de membri
Companiile de asigurari se pregatesc asadar pentru startul i cursa pensiilor private.” Conducerea Interamerican a alocat deja 10 milioane de dolari pentru acest proiect, bani reprezentind investitii ce vor trebui realizate i prima faza”, declara Viorel Vasilascu, director general adjunct la aceasta companie. Conform proiectului noii legi, capitalul social al societatilor de pensii va trebui sa fie de minimum 8 milioane de euro, i timp ce pentru a obtine licenta, un fond de pensii va trebui sa aiba un numar de 50.000 de membri, dupa doi ani de la autorizare. Pentru persoanele fizice care mai au cel putin 20 ani pina la pensie, contributia la fondurile de pensii administrate privat va fi obligatorie, i timp ce pentru cele care mai au zece ani pina la virsta pensionarii aceasta va fi voluntara. in ce priveste distributia contributiei din veniturile salariale, acesta se va face astfel: 27,5% pentru sistemul public respectiv 10% pentru cel privat. Un element interesant tine de modul i care va icepe competitia pentru obtinerea autorizatiilor de functionare. Pentru a exista o egalitate a sanselor, toate fondurile vor trebui sa ia startul i acelasi timp, piata urmind sa selecteze actorii care vor ramine i cursa, cei veniti ulterior avind de asteptat destul de mult pina la un nou start.