Potrivit lui Liu, artistul, care s-a întors la domiciliu săptămâna trecută după trei luni de detenţie, a primit o scrisoare în care era somat să plătească 4,9 milioane de yuani, reprezentând restanţe la impozite, şi 7,3 milioane de yuani penalităţi, în total peste 12 milioane de yuani (1,9 milioane de dolari).

Poliţia l-a acuzat pe Ai Weiwei, critic dur la regimului, de evaziune fiscală. Autorităţile chineze au afirmat că artistul a fost eliberat pe cauţiune pentru că ‘s-a purtat corect’, ‘mărturisindu-şi’ infracţiunile de evaziune fiscală. Artistul doreşte să plătească sumele datorate şi suferă de diabet, a explicat guvernul chinez.

Arestarea sa, în luna aprilie, în toiul unei represiuni de amploare lansată de Beijing împotriva opozanţilor săi, a declanşat un val de proteste din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi a ţărilor occidentale. Ai Weiwei a vorbit puţin după eliberarea lui din închisoare, lucru neobişnuit pentru el, mulţumindu-se să spună că se simte bine şi fericit că-şi revede familia. El a dat astfel ocazia unor speculaţii pe marginea faptului că ar fi primit ordin să tacă.

Artistul nu are voie să părăsească fără permisiune Beijingul, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

Ai Weiwei a nemulţumit autorităţile prin angajamentul său în numeroase cauze sensibile, printre care prăbuşirea şcolilor la seismul din 2008 din provincia Sichuan şi un incendiu soldat cu zeci de victime în noiembrie 2010 la Shanghai. El a afirmat şi că poliţia l-a bătut când a încercat să depună mărturie în favoarea altui militant, în 2009. În luna ianuarie, atelierul de 2.000 m2 din Shanghai al artistului a fost demolat şi, o lună mai târziu, prima mare expoziţie care urma să-i fie consacrată în întregime a fost anulată.

SURSA: Agerpres