Românii din Italia ar putea fi obligați să facă armata

Italia ar putea înrolata chiar și cetățenilor români. Partidul politic condus de vicepremierului Italiei, Matteo Salvini, a propus în Parlamentul de la Roma o lege care prevede serviciul militar obligatoriu pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 ani și 26 de ani. Oficialul italian crede că stagiul militar este o datorie civică.

„Eu am avut norocul să fac asta în 1995. Câteva luni de serviciu militar, de serviciu civic, pentru fetele şi băieţii noştri pot să îi ajute, să le dea un sentiment de apartenenţă, de voluntariat, noţiuni de prim-ajutor, protecţie civilă, de salvare a persoanelor aflate în dificultate”, a spus vicepremierul Italiei, Matteo Salvini.

Matteo Salvini
Matteo Salvini (SURSA FOTO: Facebook, Matteo Salvini)

În Italia, locuiesc peste un milion de români. Dacă serviciul militar va deveni obligatoriu, o parte dintre ei vor fi obligați să urmeze stagiul militar. În prezent, părerile sunt împărțite. Unele persoane nu văd cu ochi buni această obligație, în timp ce alți oameni cred că numai așa băieții vor deveni bărbați.

„Nu văd lucruri ok când cineva te obligă să faci un lucru. Dacă nu are dragoste în chestia asta, este clar că nici eu nu sunt de acord. Dar dacă îl văd pe copilul meu că spune ”Tati, e bună ideea, am citit legea, îmi place cum sună”… De ce nu?”, a zis un român stabilit în Italia, notează Observator Antena.

„Vă spun sincer, eu aș fi de acord. Când eram eu copil, așa se spunea despre cei care mergeau în armată: Ori deveneau bărbați, în sensul că prindeau curaj, se maturizau…Sau, dacă nu, rămâneau după fustele mamei”, a adăugat o româncă stabilită în Italia.

Ideea a generat controverse printre miniștrii italieni

Ideea stagiului militar obligatoriu a generat controverse printre miniștrii italieni. Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Italia în anul 2005. În ultimele luni, însă, mai multe țări europene au luat în considerare reintroducerea serviciului obligatoriu de teama că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa.

Antonio Tajani, ministrul Afacerilor Externe din Italia, nu crede că se poate introduce serviciul militar obligatoriu deoarece ar costa prea mult. Potrivit spuselor sale, Italia are forțe armate profesioniste. În plus, a avea militari neprofesioniști ar însemna să nu îi poată folosi în cel mai eficient mod. A reamintit colegilor săi că o uniformă nu este suficientă pentru a fi soldat.

„Nu cred că se poate introduce serviciul militar obligatoriu, pentru că ar costa prea mult. Noi avem forţe armate profesioniste. Să avem militari care nu sunt profesionişti ar însemna să nu îi putem folosi pe aceşti soldaţi în cel mai bun mod. O uniformă nu este suficientă pentru a fi soldat”, a zis oficialul italian.

Antonio Tajani
Antonio Tajani (SURSA FOTO: Facebook, Antonio Tajani)