Peste 120 de mărci de electronice au prezentat la Bucureşti noutăţi audio-video, în valoare de 1,2 milioane de euro. Expoziţia celor mai performante produse electronice nu trebuie trecută niciodată cu vederea. Timp de patru zile, HiFi Arena a pus faţă în faţă consumatorii cu cele mai inovative produse ale unor mărci renumite.

Atmosferă SF: lumină difuză, sunet care te înconjoară şi plasme care îţi încălzesc privirea. Chiar şi cei mai indiferenţi vizitatori nu au plecat de la HiFi Arena fără să-şi fi dorit măcar un produs din cele pe care organizatorii au reuşit să le strângă pe o suprafaţă de 730 de metri pătraţi. Produsele expuse de 120 de mărci participante la ediţia din acest an, în 26 de camere de hotel, au avut o valoare totală de circa 1,2 milioane de euro.

Conceptul care a dominat anul acesta HiFi Arena a fost High Definition. De la plasme şi LCD-uri, până la camcordere şi DVD playere, niciun produs nu mai poate fi considerat de top dacă nu este HD. Firme precum Sony, Panasonic sau Hitachi nu au ezitat în a prezenta, pe înţelesul tuturor, noile tehnologii. Produsele deosebite nu au fost puţine, iar alegerea cumpărătorului aflat într-o astfel de situaţie cu siguranţă nu este uşoară.

De la Panasonic a lipsit vedeta mărcii, plasma Viera cu diagonala de 103 inci, dar numai din motive logistice. „Am preferat să punem accentul pe diferenţa dintre LCD şi plasmă“, a spus Alexandru Mina, reprezentantul companiei. Adică, cine a vrut să vadă exact care este diferenţa de imagine dintre o plasmă şi un LCD, a avut ocazia săptămâna trecută.

O plasmă alăturată celui mai bun LCD găsit pe piaţă al concurenţei a scos în evidenţă avantajele acesteia: contrastul, reproducerea clară a imaginilor în mişcare şi unghiul mai larg de vizualizare. În plus, durata de viaţă a plasmei s-a prelungit şi ea, până la 30 de ani. Concurentul Philips nu s-a lăsat mai prejos, contracarând cu televizorul Aurea, cu tehnologie Ambilight Spectra, descrisă ca fiind echivalentul pentru vedere al sunetului surround. Introdusă chiar anul acesta, tehnologia oferă, conform producătorului, cele mai bune culori şi cel mai bun contrast.

Hi-Tech pe metru pătrat

78-8536-30_hitachi.jpgNoutăţi interesante s-au găsit la Hitachi, care a adus un proiector cu cea mai mică distanţă de proiecţie, permiţând plasarea sa foarte aproape de ecran.

Însă, tot din gama HD, o noutate demnă de remarcat pe piaţă este camera video cu inscripţionare pe discuri Blu-Ray. Asta înseamnă că şi filmuleţele din vacanţă sau de la petrecerile de revelion pot fi vizionate la cea mai bună calitate pe televizoare HD.

Lansarea este una importantă, deoarece imaginile HD ocupă un spaţiu mare de stocare, DVD-urile fiind practic neîncăpătoare. Noul model, Hitachi BD70E, oferă un singur disc Blu-ray şi o unitate de inscripţionare Multiformat+ DVD şi poate salva până la o oră de filmare full HD.

78-8538-30_sony.jpgSony a ales o abordare ceva mai aparte. Practic, a decorat două camere complet cu echipamente de ultimă generaţie. O cameră de zi care cuprinde echipamente totalizând 7.000 de euro asigură, fără îndoială, sunet şi imagini perfecte: plasmă Bravia la 4.500 de euro, player Blu-Ray de 700 de euro, amplificator 800 de euro şi boxe 1.000 de euro. Nu sunt la îndemâna oricărui cumpărător, dar cu siguranţă că fac să crească numărul celor care joacă la loto în fiecare săptămână.

 

 Noutăţi

HITACHI BD70E
Este echipat cu discuri Blu-Ray de 8 cm pentru înregistrarea Full HD, senzor CMOS cu cea mai înaltă rezoluţie din lume, 5,3 megapixeli, discul Hybrid Blu-Ray şi hard-disk, procesare Picture Master Full HD şi conectivitate HDMI.

78-8537-30_philips.jpgPHILIPS AUREA
Ecran LCD cu tehnologie Ambilight Spectra, descrisă ca fiind echivalentul pentru vedere al sunetului surround. Introdusă chiar anul acesta, tehnologia oferă, conform producătorului, cele mai bune culori şi cel mai bun contrast.

SONY GIGA JUKE
Sistemul audio HiFi poate stoca pe hard disk până la 40.000 de fişiere muzicale. Înregistrează muzică după CD-uri, discuri de vinil, casete, radio şi playere MP3, cu sau fără ajutorul unui calculator, viteza de copiere a datelor de pe CD ajungând până la 16x.

78-8539-30_viera_th42pv7.jpgPANASONIC VIERA
Cel mai mare model al gamei are o diagonală de 103 inci, o mărime echivalentă cu cea a patru ecrane cu diagonala de 50 de inci, şi oferă aceeaşi claritate a imaginii pe toată suprafaţa sa, la fel ca modelele High Definition de la Panasonic.