"În vara anului 2013, racheta Haas 2C va plasa pe orbită şi CubeMessenger următorul satelit bulgăresc. CubeMessenger, construit de către echipa bulgară BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites), este un satelit cu o durată de funcţionare cuprinsă între o săptămână şi o lună. Satelitul va fi folosit pentru a testa şi îmbunătăţi echipamentele de comunicaţii şi de control a atitudinii şi pentru a obţine experienţă practică în operarea sateliţilor de mici dimensiuni. CubeMessenger va fi echipat cu o cameră digitală pentru a fotografia orbita joasă a Pământului", conform unui comunicat  al ARCA.

Potrivit sursei citate, Haas 2C, racheta purtătoare, este un vehicul plasator pe orbită într-o singură treaptă, aflat în prezent în construcţie şi testare la ARCA. Aceasta este o rachetă low-cost foarte uşoară şi este propulsată de un motor rachetă cu combustibil lichid, care foloseşte kerosen în rolul de carburant şi oxigen lichid ca oxidant. Motorul este construit în cea mai mare parte din materiale compozite şi foloseşte un sistem de răcire prin ablaţie pentru reducerea costurilor şi creşterea siguranţei.

”Este o nouă eră în explorarea spaţiului, iar lansatoarele orbitale şi sateliţii nu mai sunt exclusive agenţiilor guvernamentale. România şi Bulgaria vor avea capabilitatea să plaseze sateliţi comerciali pe orbita terestră şi să desfăşoare cercetare spaţială pe cont propriu”, a spus Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

Alături de CubeMessenger, racheta Haas 2C va mai transporta un satelit românesc a cărei identitate va fi comunicată în scurt timp.
Sursa: Agerpres