Decizia de colaborare a fost luată după o serie de întâlniri preliminare intre ARCA şi ESA. La aceste întâlniri, Agenţia Spaţială Europeană a prezentat cerinţele programului, iar ARCA a răspuns acestor cerinţe după capabilitaţile şi expertiza tehnică.

ARCA va construi două baloane de mare altitudine şi două vehicule de test, cântărind o jumătate de tonă fiecare. Vehiculul, numit DTV sau Drop Test Vehicle, va fi lansat până la altitudinea de 30 km, deasupra Mării Negre. Vehiculul va cădea, până va atinge o viteză de 0.8 Mach. La această viteză transonică, DTV-ul va declanşa paraşutele, pentru a le testa în zbor, în condiţiile atmosferice simulate ale Planetei Marte. Datele de zbor  vor fi transmise de la DTV la Centrul de Control şi Comandă a Zborului aparţinând ARCA.
ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).
 
"ARCA va testa  paraşutele pentru nava spaţială ExoMars în 2013, pe parcursul Programului High Altitude Drop Test. După încheierea programului va trebui să calificăm paraşutele pentru integrarea la bordul navei spaţiale ExoMars, ceea ce îi va permite să aterizeze în siguranţă pe suprafaţa Planetei Marte." – Don McCoy – ESA, ExoMars Project Manager.

 
"Explorarea spaţială este obiectivul ARCA pe termen lung  şi implicarea în programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea şi va efectua două zboruri pentru a testa paraşutele de recuperare", a declarat Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

Programul ExoMars, al Agenţiei Spaţiale Europene, vizează explorarea planetei Marte. Misiunea ExoMars va fi lansată în ianuarie 2016 cu o rachetă rusească Proton. Nava va fi formată dintr-o navă  Orbiter şi un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborâre şi aterizare – EDM). Călătoria spre Marte va dura în jur de 9 luni.

Cu trei zile înainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter şi va intra în atmosfera lui Marte. Acesta va frâna, folosind o paraşută şi va ateriza uşor pe solul marţian, folosind motoare rachetă. EDM va oferi Europei tehnologia de aterizare pe suprafaţa Planetei Marte. Secţiunea Orbiter a navei spaţiale ExoMars se va plasa pe o orbită eliptică în jurul lui Marte şi apoi va traversa atmosfera înaltă, pentru ca în final să se stabilească pe o orbită circulară de cca. 400 km, de unde va realiza misiunea ştiinţifică.

Mai multe detali despre programul ExoMars AICI