Compania producatoare de medicamente Gedeon Richter din Ungaria a raportat o scadere puternica a profitului in cel de-al doilea trimestru al anului in curs pe fondul aprecierii forintului, fapt ce poate afectat rezultatele aferente intregului an.

Gedeon Richetr a inregistrat astfel o scadere cu 72,4% a profitului net in perioada aprilie-iunie, pana la valoarea de 2,91 miliarde forinti.

Profitul net neconsolidat al companiei in prima jumatate a anului a scazut cu 32,8%, pana la 11,15 miliarde forinti, sau 75,70 milioane dolari, fata de valoarea de 16,60 miliarde forinti din perioada similara a anului trecut.

Profitul operational neconsolidat a fost de 17,39 miliarde forinti in primele sase luni ale anului, mai mult cu 3% comparativ cu perioada echivalenta din 2007.

„In aceasta prima jumatate a anului am avut rezultate operationale pozitive insa am raportat rezultate financiare foarte negative”, a declarat Erik Bogsch, CEO-ul companiei. Acesta a mai adaugat ca Gedeon Richter a fost afectata de taxele foarte mari din Ungaria si de aprecierea puternca a forintului fata de euro.

Aprecierea monedei maghiare din al doilea timestru al anului a adus Gedeon Richter a o pierdere financiara de 5,6 miliarde forinti in prima jumatate a anului.

“In cazul in care forintul se va tranzactiona in continuare intre 230 si 235 forinti pe euro, rezultatele operationale pentru intregul an vor scadea cu 5 miliarde de forinti”, a mai declarat Bogsch.

Acesta a mai adaugat ca se asteapta ca vanzarile pe piata din Ungaria sa scada cu 10% in acest an pe fondul unui forint puternic, in timp ce vanzarile din Rusia sa creasca cu 10% in euro iar in zona Comunitatii Statelor Independente (CSI) sa se observe o majorare de 15%, calculata in dolari.

Sursa: Reuters