Ca o comparaţie, Apple a început sa lucreze pentru primul iPhone în 2004, cu 3 ani înainte de lansare. În ceea ce priveste maşina Apple, sunt puţine lucruri cunoscute despre design. Cei de la Wall Street Journal spun că ar fi asemănătoare cu un minivan, o varianta considerata ciudată. Toate indicaţiile indică faptul că maşina va fii complet electrică – Apple a angajat recent oameni de la producatorul de baterii EV, A123 Systems.

Apple a înregistrat profit record în ultimul trimestru de 18 miliarde de dolari şi are la dispoziţie 178 de miliarde de dolari şi puţine pieţe în care să investească. Compania a investit anul trecut 6.04 miliarde de dolari în cercetare şi dezvoltare, iar seful executiv, Tim Cook, e presat să returneze bani către actionari. CEO-ul companiei a insistat ca Apple sa intre pe noi pieţe.

Intrarea Apple pe piaţa auto urmează o abordare similară cu cea folosită până acum – compania nu a fost prima care a facut un player digital de muzică sau un smartphone, a intrat pe aceste piete doar când au avut un produs care a redefinit aceste categorii.

Un producator experimentat de masini petrece intre 5 si 7 ani pentru dezvoltarea unei masini până să o aduca pe piaţă, spune Dennis Virag, preşedintele Automotive Consulting Group. "Dacă începi de la 0, probabil se ajunge chiar la 10 ani. Este vorba despre o maşinarie foarte complexa din punct de vedere tehnologic".

Un proces intentat in aceasta lună a oferit şi informatii despre eforturile Apple în acest proces. Compania a inceput in luna iunie anul trecut "o campanie agresivă de abordare" a angajatilor de la A123 Systems LLC din Waltham, Massachusetts, iar aceştia i-au dat în judecată.

Apple a angajat 5 oameni de la A123 şi a mai încercat sa aducă experţi în baterii de la LG Chem Ltd, Samsung Electronics Co., Panasonic Corp., Toshiba Corp. si Johnson Controls Inc., conform procesului.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, le-a spus celor de la Bloomberg Businessweek că Apple caută să-i ia angajaţii, oferindu-le un bonus la semnatura de 250.000 de dolari şi o creştere salarială de 60%.