"Avem în discuţie o nouă Lege a petrolului, care, dincolo de subiectul redevenţelor, prevede existenţa unui impozit suplimentar pe profit. Partea bună este că se elimină taxa pe stâlp, care este în vigoare şi acum, şi care nu este nimic altceva decât o taxare a investiţiilor", a spus Apostol.

Potrivit acestuia, contexul actual de pe piaţa petrolului este destul de dificil, în condiţiile în care preţul scăzut al barilului a afectat profitabilitatea petroliştilor.
"Când industria prosperă, are de unde (să plătească un impozit suplimentar pe profit – n. r.), dar acum nu este cazul", a subliniat el.

La finele lunii martie, Artur Stratan, preşedintele ROPEPCA, declara că noul cadru fiscal din domeniul petrolier ar trebui să se aplice doar zăcămintelor noi, nu şi celor care în prezent sunt în exploatare.

"Există discuţii de doi ani privind un nou regim fiscal. Toată lumea spera că vom avea ceva concret în 2015, acum toţi speră că vom şti în 2016, însă fereastra de timp se îngustează din ce în ce mai mult. Au fost foarte multe contradicţii. Statul şi-a propus introducerea unui impozit petrolier, însă vrem ca noul cadru fiscal să se aplice doar acordurilor petroliere noi, nu şi zăcămintelor care sunt acum în exploatare. Nu putem schimba caii în mijlocul cursei", a arătat Stratan.

El a explicat că deja multe zăcăminte au devenit nerentabile, după scăderea abruptă a preţurilor la ţiţei şi, din informaţiile deţinute de ROPEPCA, sunt câteva zeci de zăcăminte care ar urma să se închidă în 2016 din această cauză.

"Reducerea nivelului de fiscalizare este singura măsură pe care statul o poate lua pentru a susţine industria în această perioadă. Ar fi un balon de oxigen pentru noi. Statul ar trebui să fie pro-business, să încurajeze investiţiile", a completat oficialul ROPEPCA.

Potrivit lui Stratan, statul ar urma să impună un impozit suplimentar companiilor petroliere, de 35% pe profit, însă nu se ştie momentan care este baza de calcul.

ROPEPCA a fost înfiinţată în anul 2012 şi numără 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Grupul OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, în principal ca urmare a reducerii valorii contabile a activelor din Upstream, cauzată de scăderea cotaţiilor petroliere.

Preţul petrolului a scăzut de la 110 dolari pe baril în 2015, la 55 de dolari pe baril la mijlocul anului trecut şi a coborât sub 30 de dolari la începutul acestui an.

SURSA: Agerpres