NATO nu vede cu ochi buni relațiile bilaterale dintre Rusia și China

În curând, China va deveni cea mai mare economie a lumii, de aceea NATO trebuie să discute diverse subiecte importante, precum schimbările climatice, cu Guvernul de la Beijing. Cu toate acestea, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat marți că Alianța Atlanticului de Nord este îngrijorată de relațiile bilaterale dintre Rusia și China, care au devenit din ce în ce mai strânse de la izbucnirea războiului din Ucraina.

„Nu vedem China ca pe un adversar. Dar suntem dezamăgiţi că Beijingul nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, că răspândeşte multe dintre narativele false despre NATO, despre Occident, şi de asemenea de faptul că Rusia şi China sunt acum mai apropiate ca niciodată”, a precizat marți Jen Stoltenberg, în marja Summitului NATO de la Madrid, relatează agenția de presă Reuters.

Potrivit sursei citate, noul concept strategic al NATO, ce va fi adoptat la viitorul summit de la Madrid, va menţiona, în premieră, China drept o preocupare. Menționăm faptul că, luni după-amiază, statele membre NATO aveau opinii diferite despre termenii în care să fie descrisă această preocupare legată de China.

Conform unor surse diplomatice din cadrul Alianţei Atlanticului de Nord, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au insistat asupra unui limbaj puternic care să reflecte ceea ce ele consideră a fi ambiţiile militare în creştere ale Chinei şi riscul unui atac al acesteia asupra Taiwanului, în timp ce Franţa şi Germania, state care deţin investiţii majore în China, au pledat pentru un limbaj pașnic.

Joe Biden, prezent la Summitul NATO de la Madrid

Referitor la acest summit, trebuie precizat faptul că preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că Spania găzduieşte un Summit NATO „cu adevărat istoric”, în contextul războiului din Ucraina.

Înainte de a începe Summitul NATO, Joe Biden a avut o întrevedere de circa o oră cu premierul spaniol Pedro Sanchez (gazda evenimentului), după care au făcut declaraţii în faţa presei, fără a accepta întrebări din partea jurnaliştilor, relatează agenția de presă EFE.

„Suntem aici împreună pentru a apăra securitatea noastră comună şi a pune accentul pe ea, consolidând alianţa noastră transatlantică şi răspunzând provocării cu care ne confruntăm astăzi”, a spus marți Joe Biden, referindu-se la agresiunea militară a armatei ruse din Ucraina, care a „zdruncinat” pacea din Europa şi regulile postbelice.