Au ajuns la un acord! Vor intensifica cooperarea. Comunicarea va fi consolidată

China a fost de acord să își coordoneze politicile economice cu Uniunea Europeană, să liberalizeze comerțul și investițiile și să își deschidă și mai mult sectorul financiar. Totuși, țara a rămas tăcută în ceea ce privește un acord de investiții înghețat de disputele legate de drepturile omului, geopolitică și războiul din Ucraina.

Marți, 19 iulie, a avut loc cea de-a noua rundă de negocieri între Uniunea Europeană și China, în cadrul cărei au fost discuții pragmatice, directe și eficiente, spune Ministerul chinez al Comerțului.

„Cele două părți vor consolida comunicarea și coordonarea politicilor macroeconomice, vor spori cooperarea în domeniul securității alimentare și energetice globale și în alte domenii și vor promova împreună stabilitatea economică și financiară globală”, a declarat ministerul chinez cu privire la discuțiile virtuale.

Ultima rundă de discuții asemănătoare a avut loc în 2020

Presa internațională relatează că Uniunea Europeană și China au mai purtat astfel de discuții în urmă cu doi ani, ele fiind conduse și atunci tot de către vicepremierul chinez Liu He şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

La vremea respectivă, discuțiile s-au axat pe un pact istoric de investiții, iar China și UE au semnat, până la finalul anului 2020, un acord care a durat șapte ani de discuții. Totuși, acordul nu a fost ratificat.

„Cele două părți vor promova în mod activ liberalizarea și facilitarea comerțului și a investițiilor, vor crește deschiderea reciprocă, vor promova concurența loială, vor proteja drepturile de proprietate intelectuală și vor optimiza în mod constant afacerile ministerul chinez a declarat, fără a face nicio mențiune despre acordul înghețat.

Beijingul a aplicat mai multe sancțiuni oficialilor europeni

Occidentul a aplicat Beijingului mai multe sancțiuni asupra unor chinezi acuzați de detențiile în masă ale uigurilor musulmani din regiunea chineză Xinjiang, motiv pentru care, în martie 2021, China a decis să răspundă la aceste sancțiuni cu altele.

Ratificarea pactului a fost oprită în luna mai 2021, de către Parlamentul European, asta din cauza sancțiunilor venite din ambele părți, marcând în acest mod un dublu eșec – unul pentru China și unul pentru UE.

Ulterior, la începutul acestui an, China a suspendat importurile venite din Lituania din cauză că această țară, membră a UE, a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto la Vilnius, asta în timp ce China consideră că această insulă  este propriul său teritoriu.

„(China și UE) au convenit să asigure în comun siguranța și fluiditatea canalelor comerciale”, a declarat ministerul chinez, scrie Reuters.