Oamenii vor putea primi apă gratis la restaurante sau cantine

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat undă verde legii care vizează stabilizarea prețurilor la produse alimentare, limitând marjele comerciale în procesarea și vânzarea produselor esențiale.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis)

Conform Ordonanței de Urgență nr. 67/2023, pentru următoarele trei luni, adaosurile comerciale pentru alimentele enumerate în anexa actului normativ sunt restricționate astfel:

  • un maxim de 20% pentru procesatori, calculat în raport cu costul de producție, inclusiv cheltuielile directe și indirecte, conform normelor contabile actuale;
  • o limită cumulată de 5% pe tot lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori, aplicată la prețul de achiziție plus cheltuielile operaționale;
  • până la 20% pentru comercianți, valabil atât pentru vânzările cu amănuntul, cât și pentru cash&carry, calculat față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte;
  • în adaosul comercial de până la 20% sunt incluse și remizele și risturnele conform articolului 3, punctul 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare agricol și alimentar.

Președintele României a aprobat furnizarea gratuită de apă în restaurante și cantine. Conform modificării aduse articolului 16, alineatul (4), litera d), textul va fi următorul: oferirea gratuită de apă potabilă prin rețeaua publică, pentru clienții din restaurante, cantine și servicii de catering.

Aşadar, pe lângă persoanele care merg într-un restaurant sau o cantină, vor putea primi apă gratuit şi cei care apelează la un serviciu de catering.

Cei care vin să îşi ridice personal comenzile din locul unde este pregătită mâncarea trebuie să aibă la dispoziţie apă în locaţia respectivă, dacă o vor cere.

Legea va intra în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

Decrete semnate vineri, 12 aprilie 2024

În aceeași zi, președintele României a mai semnat alte decrete, potrivit Administraţiei Prezidenţiale:

Decretul pentru promulgarea Legii care respinge Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 184/2022, referitoare la modificarea art. 1 alin. (12) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2021 privind implementarea cadrului european pentru certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID, pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19.

Decretul pentru promulgarea Legii care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului feroviar.

Decretul care promulgă Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare.

Decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2020 privind îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală și modificarea și completarea unor acte normative.

Decretul pentru promulgarea Legii care aprobă Ordonanța Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman.