Anunțul momentului pentru elevi și profesori. Se întâmplă de luni, 8 martie

Vești proaste pentru elevi, profesori, dar și pentru părinți. Începând cu ziua de vineri, 5 martie, Capitala a intrat în scenariul roșu, după ce rata de infectare a depășit pragul de 3 la mia de locuitori.

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, în acest scenariu creșele și grădinițele rămân deschise și merg la școală doar elevii din clasele I-IV. Totuși, decizia finală urmează să fie luată de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Potrivit bilanțului zilnic publicat de Grupul de Comunicare Strategică, în București rata de infectare a ajuns, vineri, la 3,05. Mai exact, rata de incidență a crescut cu 0,26% față de ziua precedentă. La fel ca și în cazul altor localități din România intrarea în scenariul roșu vine cu o serie de restricții.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede ca indiferent de situația epidemiologică, „în situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem on-line cu aprobarea inspectoratului școlar județean/ISMB”.

Anunțul momentului pentru milioane de elevi și profesori din România. Este oficial, se întâmplă de luni, 8 martie

Totuși, jotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă prevede că Comitetul Județean sau Municipal pentru Situații de Urgență trebuie să se întrunească în maximum 48 de ore:

“Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia“, preve de hotărârea.

Cum arată scenariile

Pe 8 februarie, în București, școlile au început noul semestru în scenariul galben. Astfel au mers la cursurile față în față doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale. Atunci, doar cinci unități de învățământ din cele 660 au început în scenariul roșu din cauza unor probleme de infrastructură.

Există totuși trei scenarii în care elevii merg la școală, iar tot mai multe școli încep să intre în scenariul roșu.

Anunțul momentului pentru milioane de elevi și profesori din România. Este oficial, se întâmplă de luni, 8 martie

Scenariul verde este în vigoare atunci când incidența infectărilor în acea localitate este mai mică sau egală cu 1, toți elevii merg la școală. Scenariul galben pe de altă parte intră în vigoare când incidența este mai mare de 1, dar mai mică sau egală cu 3, merg la școală doar copiii de grădiniță, elevii din clasele I-IV, cei de clasa a VIII-a și de a XII-a – aceștia din urmă fiindcă trebuie să se pregătească pentru examenele naționale.

Scenariul roșu și ultimul de altfel intră în vigoare atunci când incidența e peste 3 și până în 6 la mie, merg la școală doar copiii de grădiniță și elevii din clasele I-IV. Restul elevilor fac școală online, inclusiv elevii din anii terminali.

De menționat este faptul că, atunci când localitatea depășește rata de infectare de 6 la mie aceasta intră în carantină, iar toți copiii fac școală online.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Anunțul momentului pentru milioane de elevi și profesori din România. Este oficial, se întâmplă de luni, 8 martie