Luminița Barcari, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei responsabil cu învățământul preuniversitar, a anunţat, luni, că se renunţă la organizarea olimpiadelor şcolare în anul şcolar 2020-2021, având în vedere actualul context cu care se confruntă România.

Contextul pandemic actual şi legislaţia care trebuie respectată nu permit organizarea acestui tip de concursuri şcolare

Ea a subliniat că numărul mare al competiţiilor şi implicat al elevilor participanţi la acestea nu permit organizarea în deplină siguranţă, având în vedere pericolele reprezentate de COVID-19.

„Numărul mare al competiţiilor şcolare şi implicit al elevilor participanţi la acestea, precum şi varietatea modalităţilor de organizare şi desfăşurare a competiţiilor, în funcţie de tipul probe de concurs: scrisă, orală, practică nu permit organizarea competiţiilor şcolare conform regulamentelor proprii în vigoare, în contextul pandemic actual şi al legislaţiei care se impune a fi respectată în acest moment”, a declarat Luminița Barcari.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 2 noiembrie, la Biblioteca Central Universitară, de către ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari, secretarul de stat pentru proiecte cu finanțare externă, Mihaela Popa, precum şi președintele ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar), Șerban Iosifescu, notează Edupedu.ro.

Unele olimpiade se putea organiza în mediul online, însă decizia ar fi fost discriminatorie

Secretarul de stat Luminița Barcari a mai explicat că decizia de a organiza doar anumite olimpiade în mediul online ar fi fost una discriminatorie.

„Decizia de a organiza doar anumite olimpiade şi concursuri şcolare în mediul online ar crea o discriminare între elevii sistemului de învăţământ românesc, situaţie ce ar contraveni misiunii Ministerului Educaţiei şi Cercetării, aceea de crea un mediu educaţional care să asigure dezvoltarea armonioasă a tuturor beneficiarilor săi prin promovarea excelenţei şi facilitarea accesului egal la educaţie, oferindu-le tuturor beneficiarilor posibilitatea atingerii potenţialului maxim.

În concluzie, în anul şcolar 2020-2021 competiţiile şcolare extraşcolare, aşa-numitele olimpiade, se vor suspenda”, a precizat secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea