Mai precis, Digi şi-a anunțat recent abonaţii că vor urma schimbări în grila de programe. Totodată, operatorul și-a exprimat și dezacordul, susținând că acestea sunt „în detrimentul abonaților”.

„Vă informăm că suntem obligați să modificăm grila de programe prin repoziționarea canalelor TV. Multe dintre canalele aflate până acum la sfârșitul grilei de canale vor fi regăsite la începutul grilei, precum și invers.

Cu toate că RCS & RDS și-a exprimat dezacordul cu privire la modificările legislative, modificări pe care le considerăm în detrimentul abonaților, legea a fost adoptată de către Parlamentul României fără a se ține cont de argumentele aduse de societatea noastră”, a transmis RCS într-o scrisoare adresată abonaților, odată cu factura pentru luna iulie.

De asemenea, compania a subliniat că aceste schimbări „nu presupun eliminarea vreunui canal TV”, scrie paginademedia.ro

Ce spune legea?

Legea nou apărută spune că „distribuitorii de servicii vor organiza grila în grupuri tematice unice, care vor include toate serviciile de programe din aceeași categorie”.

„(6) Distribuitorii de servicii vor prelua gratuit serviciile de programe, a căror difuzare a început după data publicării listei de la alin. (1) și care sunt libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați aflați sub jurisdicția României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni înaintea întocmirii listei de servicii de programe de la alin. (1), în vederea asigurării posibilității măsurării indicelui de audiență.

Numărul programelor care vor fi preluate în condițiile prezentului articol poate fi limitat de capacitatea tehnică dovedită a distribuitorilor și notificată argumentat Consiliului.

(8) După expirarea termenului prevăzut la alin. (6), radiodifuzorii privați ale căror servicii de programe nu se regăsesc în procentul de 25% prevăzut la alin. (1) pot opta pentru distribuție contra cost la tarife de distribuție practicate în mod uzual de distribuitorul de servicii”, este scris în noua Lege a audiovizualului

Amintim că modificarea a venit în contextul în care Adrian Sârbu a reclamat că Aleph News este la „coada” grilei. La momentul respectiv, Digi a motivat că a făcut două grupări de posturi de ştiri.

Primul grup era unul cu posturile româneşti, poziţionat mai bine în grilă, iar al doilea grup conținea canale de ştiri mai mici sau internaţionale, aflate la finalul grilei.