Anunțul momentului despre Pfizer! Tulpina Omicron îi poate afecta și pe cei vaccinați

Șeful companiei germane BioNTech, Ugur Sahin, a declarat că vaccinul dezvoltat împreună cu Pfizer poate fi adaptat rapid la noua variantă. Acesta a mai declarat că persoanele vaccinate se pot infecta și ele cu noua tulpină, însă șeful BioNTech are încredere în vaccinul produs alături de Pfizer și spune că serul protejează împotriva bolilor grave.

„Această variantă ar putea fi capabilă să infecteze persoanele vaccinate. Anticipăm că persoanele infectate care au fost vaccinate vor fi în continuare protejate împotriva bolilor grave”, a declarat Sahin, într-un interviu acordat vineri pentru Reuters.

Tulpina Omicron a apărut mai devreme decât se estimase inițial

De asemenea, șeful BioNTech a declarat că se aștepta ca o nouă mutație să apară, însă nu atât de devreme.

”Această variantă cu foarte multe mutații a apărut mai devreme decât mă așteptam. Estimam undeva anul viitor, dar este deja printre noi.”, a declarat acesta.

Ugur Sahin a mai spus că este de părere că la un moment dat s-ar putea să fie nevoie de un nou vaccin împotriva noii variante, subliniind că este important să știm cât de urgent trebuie să fie disponibil.

„Ne așteptăm ca această variantă să poată infecta persoanele vaccinate și cel mai probabil această variantă va fi capabilă să infecteze persoanele cu expunere mare. Acesta este unul dintre lucrurile care acum devine din ce în ce mai evident. Nu este clar dacă această variantă produce o boală mai severă”, a precizat Ugur Sahin.

Omicron se răspândește în Europa

Noua tulpină Omicron, descoperită în Africa de Sud, a ajuns deja pe teritoriul continentului european. În prezent, statul european care ridică cele mai multe îngrijorări este Norvegia. Peste 50 de persoane, care au participat la o petrecere, sunt suspectate că ar fi purtătoarele noii forme de Covid-19.

În prezent, statul european considerat focar de infecție cu noua tulpină Covid-19 este Norvegia.

Țara nordică deja a anunțat public că intenționează să implementeze noi restricții pentru a preveni răspândirea Omicron pe teritoriul țării. Măsurile aspre vizează, în principal, orașul Oslo, dar și regiunile din jurul capitalei norvegiene.

Focar de infecție cu Omicron în Norvegia

Contaminările cetățenilor au izbucnic după ce un număr semnificativ de persoane a participat la o petrecere de Crăciun. După încheierea evenimentului, participanții au fost supuși testării anti-covid. În urma verificării medicale, rezultatele testului pentru Covid-19 au fost pozitive pentru jumătate din totalul invitaților.

La aflarea acestei informații, autoritățile norvegiene sunt îngrijorate că cele 60 de persoane ar putea fi contaminate cu noua tulpină Omicron. Dacă temerile lor vor fi confirmate de către cadrele medicale, atunci Norvegia va deveni cel mai mare focar de infecție cu noua variantă Covid-19.

„Situația este îngrijorătoare. Aceasta arată că virusul se răspândește foarte ușor și că vaccinul nu protejează la fel de bine împotriva tuturor infecțiilor. Sperăm și credem că vaccinul protejează împotriva formelor serioase ale bolii însă nu știm până la ce punct”, a spus ministrul Sănătății din Norvegia, Ingvild Kjerkol, după ce autoritățile sanitare au spus că o persoană contaminată este infectată cu Omicron.

Trebuie menționat faptul că toate aceste persoane au fost imunizate cu vaccinul anti-Covid.