Anunțul momentului despre certificatul verde! Unde va mai fi necesar? Mesaj clar pentru români

În cadrul evenimentului care a avut loc cu ocazia lansării studiului „Economic Survey of Romania”, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a declarat că țara noastră este una dintre statele Uniunii Europene cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva coronavirusului. De asemenea, el a adăugat că eforturile de accelerarea a campaniei de vaccinare trebuie să se axeze imediat pe zonele rurale, în contextul în care tulpina Omicron se răspândește extrem de repede.

Mai mult decât atât, Mathias Cormann a abordat și tema certificatului verde, despre care spune că trebuie implementat în mai multe activității și pentru anumite profesii.

„Din păcate, România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană, cu doar 41% din populaţie vaccinată cu schema completă. Pe măsură ce varianta Omicron se răspândeşte, eforturile de accelerare a vaccinării, în special în zonele rurale, trebuie să fie o prioritate imediată. Înţelegem provocările, înţelegem impactul dezinformării de către mişcarea anti-vaccinistă. Eforturile de a creşte încrederea în vaccinare prin transmiterea de informaţii şi conectarea la comunităţile care nu au acces la servicii, combaterea dezinformării sunt cu adevărat cruciale. Sugerăm ca România să ia în considerare extinderea implementării certificatului verde pentru mai multe activităţi şi poate pentru anumite profesii”, a afirmat oficialul OCDE.

Ce se întâmplă cu certificatul verde în România

Conform informațiilor transmise de Ministerul Sănătății, după 1 februarie, certificatele verzi vor rămâne valabile pentru oamenii vaccinați cu schema completă sau injectați cu o singură doză de vaccin, dacă au ales să se imunizeze cu Johnson & Johnson, însă această regulă este valabilă DOAR pe teritoriul țării noastre.

România a hotărât să nu se alinieze la ultima reglementare cu Uniunea Europeană, ce presupune limitarea valabilității certificatului verde la 270 de zile, adică nouă luni.

Persoanele care intenționează să călătorească pe teritoriul european după 1 februarie trebuie să se vaccineze cu doza booster pentru a putea avea certificatul verde valabil și-n afara României.

„Hotărârea luată de Comisia Europeană în luna decembrie va intra în vigoare de la 1 februarie. Din păcate, românii care au mai mult de 9 luni de la vaccinarea cu schema completă de la ultima doză de vaccin și vor să plece în străinătate după data de 1 februarie, practic nu mai au certificat verde din acel motiv și trebuie să își facă doza booster pentru a beneficia de acest certificat verde prin care pot să călătorească liberi în spațiul european. Altfel, dacă nu vor face această doză, practic nu vor avea certificat verde”, a explicat Sabrina Preda, jurnalist și realizator News Hour With CNN, pentru Antena 3.

De asemenea, joi, 27 ianuarie, Andrei Baciu, secretar de stat, a vorbit despre data la care va expira certificatul verde. Acesta a punctat că „totul pleacă de la această decizie la nivel european” și trebuie „să înțelegem contextul”.