Comisia Europeană a semnalat joi că se aşteaptă ca grupul farmaceutic Pfizer/BioNTech să revină începând de săptămâna viitoare la ritmul de producţie planificat pentru vaccinul anti-COVID, după ce a diminuat recent numărul de doze de vaccin livrate statelor Uniunii Europene faţă de planul convenit, relatează agenţia EFE.

”Începând de săptămâna viitoare, livrările continuă conform planului”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt pentru sănătate al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker.

Pfizer/BioNTech a anunţat săptămâna trecută că diminuează temporar cantitatea de vaccin livrată statelor UE, din cauza unor procese tehnice interne desfăşurate pentru creşterea capacităţii de producţie a vaccinului.

Compania farmaceutică a informat că vor exista întârzieri o săptămână, această săptămână în care suntem acum, dar pentru săptămâna următoare ar trebui să se revină la ritmul obişnuit al livrărilor şi, în pofida problemelor, Pfizer s-a angajat faţă de Bruxelles să livreze în luna martie dozele convenite iniţial, a mai spus purtătorul de cuvânt comunitar.

Dar el a subliniat că, deşi contractul este încheiat de Comisia Europeană în numele statelor membre ale Uniunii Europene, acestea din urmă sunt cele care gestionează direct cu compania farmaceutică livrările, întrucât guvernele sunt cele care îşi cunosc nevoile specifice.

Campania de vaccinare din România merge bine

România este peste media europeană ca performanţă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, devansând ţări cu sisteme de sănătate mai performante, a declarat joi, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

„Dacă la începutul săptămânii au apărut informaţii cum că România se află pe un loc 18 la nivel global cu privire la numărul de doze de vaccin administrate şi pe locul şase în Europa şi astăzi ne menţinem pe poziţii înaintate, peste media europeană, ca performanţă a campaniei de vaccinare. (…) Putem spune că am depăşit inclusiv ţări care au sisteme de sănătate mult mai performante, sisteme de sănătate cu o infrastructură mult mai eficientă, precum Franţa, Belgia. Din datele pe care le avem pentru data de 19 ianuarie, am impresia că suntem chiar în faţa Germaniei ca număr de doze administrate pe procent de populaţie”, a afirmat Baciu.

El a adăugat că această situaţie este determinată de eforturile „susţinute” făcute de toţi cei implicaţi în campania de vaccinare, în primul rând de personalul medical.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin