Statele Unite ale Americii se angajează să lucreze cu românii pentru a elimina traficul de fiinţe umane, precizează Ambasada SUA la Bucureşti, într-un mesaj transmis marţi, de Ziua Mondială împotriva Traficului de Persoane.

„Îndemnăm ferm toate guvernele să combată traficul de persoane prin servicii de protecţie cuprinzătoare şi concentrate pe victime, prin măsuri de prevenţie a infracţiunilor care vizează direct tacticile traficanţilor şi informează mai bine comunităţile şi prin acuzarea şi condamnarea traficanţilor, pentru a-i face să răspundă penal pentru faptele lor”, subliniază misiunea diplomatică americană.

Ambasada SUA încurajează, în acest caz, o „abordare concentrată” a eforturilor colective de luptă împotriva traficului de persoane.

„Putem schimba ceva şi o vom face”, afirmă Ambasada SUA la Bucureşti.

România este o sursă principală de victime pentru rețelele de traficanți din Europa și a fost criticată pentru aceasta într-un raport al Departamentului de Stat pentru că nu sunt făcute destule demersuri pentru combaterea traficului de persoane.

„Guvernul României nu îndeplineşte în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane”, scrie raportul Statelor Unite cu privire la traficul de persoane din România. Datele se referă la anul 2018 iar față de 2017, instanţele au condamnat un număr semnificativ mai mic de traficanţi, a constatat Departamentul de Stat.