Profesorii universitari se arată foarte nemulțumiți de decizia Guvernului Orban de a exclude de la interzicerea cumulului pensiei  cu salariul doar cadrele care activează în învățământul primar.

Decizie incorectă

Profesorii care sunt în pensie și nu mai au contract cu universitățile nu vor mai avea voie să intre la cursuri.

În aceste condiții, sistemul de învățământ superior se va bloca, a avertizat vineri Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, în direct la Antena 3.

În consecință, FNS Alma Mater a emis vineri un comunicat de presă prin care atrage atenția asupra măsurii Guvernului României, cu privire la interzicerea activităților universitare de predare și de cercetare pentru personalul didactic pensionat, pe care o cataloghează ca fiind incorectă.

Consecințe grave

”Dacă pentru sistemul de învățământ preuniversitar s-au găsit soluții pentru cei 4.000 de profesori pensionați, nu înțelegem care este ‘rațiunea’ refuzului de a acorda acest drept și celor aproximativ 2.000 de pensionari din învățământul superior!”, se arată în comunicatul emis vineri de Alma Mater.

”Atragem atenția că această nedreptate va avea consecințe, precum:

Blocarea doctoratelor

Blocarea funcționării unor programe de studii în chiar cursul anului universitar, în special unor domenii solicitate de studenți și de piața muncii (automatică și calculatoare, electronică, construcții, medicină, ș.a.);

Blocarea/perturbarea unor studii doctorale deoarece mulți conducători de doctorat întră în această categorie”, mai precizează sursa citată.