Noul sistem informatic al CNPP

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a publicat pe Facebook un mesaj cu privire la noul sistem informatic al CNPP.  Instituția spune că finanțarea acestuia a fost aprobată de către Guvern.

Acest sistem este unul complet integrat și permite aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii. În plus, va ajuta și la aplicarea asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Sistemul informatic al CNPP va fi modernizat

Ministerul Muncii mai spune că sistemul va fi modernizat din punct de vedere arhitectural și tehnologic. În plus, acesta va avea noi componente funcționale pentru a putea susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor.

Noile componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

  • Portal de comunicare cu românii

Acesta va furniza un nou set de funcționalități, dar nu vor fi uitate nici serviciile furnizate în prezent.

  • Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament
  • Servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor
  • Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale
  • Aplicația „e-Talon”

Această aplicație va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit. Se va aplica pentru toți pensionarii aflați în plată.

Ministerul mai spune că sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat dedicat fiecărui utilizator. Aici vor fi disponibile toate datele personale ale acestuia, care sunt gestionate de CNPP.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) mai spune că prin intermediul spațiilor acestea se vor trimite toate comunicările în format electronic.

Documentele vor putea fi completate online

În plus, cetățenii vor putea să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie.

Ministerul anunță că această platformă va avea sisteme de analiză și de predicții.

”Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin #PlanulNaționaldeRedresareșiReziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, arată ministerul.

Guvernul a dat undă verde

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a indicat că în ședința Guvernului s-au avizat proiecte pentru digitalizarea sistemului public de pensii. De asemenea, s-au avizat și proiecte de asistență de urgență pentru 336 de familii și persoane singure, care au suferit daune în urma incendiilor sau inundațiilor.

”Guvernul României a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Muncii, proiectul de digitalizare a sistemului public de pensii, dar și ajutoare de urgență pentru 336 de familii și persoane singure ale căror locuințe au fost afectate de inundații sau incendii, în valoare de 1,3 milioane lei.

Iar pentru prietenii mei olteni, s-a aprobat și declanșarea procedurilor de expropriere de pe coridorul centurii de ocolire a Craiovei, varianta sud.”, scrie Cristian Vasilcoiu.