Patriarhul Daniel va oficia slujba de Revelion în noaptea dintre ani

Patriarhul Daniel va oficia slujba în noaptea de Revelion și în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare, la Catedrala Patriarhală.

În noaptea de duminică, 31 decembrie, între orele 23:30 și 1:00, Patriarhul Daniel va prezida Slujba de binecuvântare a Anului Nou. El va fi acompaniat de un sobor de preoți și diaconi.

La data de 1 ianuarie 2024, în intervalul 9:30 – 12:30, Patriarhul Daniel va celebra Sfânta Liturghie alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Ulterior, va avea loc slujba de Te Deum în cinstea începutului Noului An, 2024.

Evenimentul se va încheia prin proclamarea Anului omagial și a Anului comemorativ 2024.

Conform informațiilor de la Patriarhie, duminică, la ora 16:00, va fi expusă în interiorul Catedralei Patriarhale racla ce conține moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Aceste moaște sunt păstrate în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale și vor fi disponibile pentru închinare credincioșilor.

Această oportunitate de închinare la moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare va fi disponibilă în Catedrala Patriarhală până luni, 1 ianuarie, la ora 20:00.

Slujbă de mulţumire şi de binecuvântare, la începutul noului an

La trecerea dintre ani, în toate lăcașurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române, se va desfășura un ceremonial de recunoștință și binecuvântare pentru debutul anului calendaristic următor.

Conform regulilor stabilite de Sfântul Sinod în anul 2011, conform informațiilor furnizate de Patriarhie, se prevede recitarea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos în ziua de 1 ianuarie.

Această tradiție este menită să amintească momentul în care Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus. În limba ebraică, Iisus înseamnă „Dumnezeu mântuiește” și este rostit de aproximativ 200 de ori în cadrul acatistului.

Slujba desfășurată în noaptea dintre ani include, printre altele, rugăciunea către Mântuitor a Sfântului Efrem Sirul, o expresie de recunoștință, precum și două rugăciuni pentru a marca intrarea în noul an. Una dintre aceste rugăciuni respectă tradiția liturgică română și slavă (aceeași care va fi citită și la slujba de Te Deum desfășurată după Sfânta Liturghie în prima zi a noului an), în timp ce cealaltă rugăciune urmează tradiția greacă.

În data de 1 ianuarie, Biserica sărbătorește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și prăznuirea Sfântului Vasile cel Mare.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este săvârșită de zece ori pe an:

  • 1 ianuarie
  • 5 ianuarie
  • 20 martie
  • 27 martie
  • 3 aprilie
  • 10 aprilie
  • 17 aprilie
  • 28 aprilie
  • 30 aprilie
  • 25 decembrie