Elena Udrea vrea să își vadă fiica de ziua celei mici

Elenei Udrea i se refuză permisiunea de ieșire din penitenciar ca să-și vadă fiica, deși are dreptul prin lege.

„Am sesizat Avocatul Poporului cu privire la situația dnei Elena Udrea. Respectiv faptul că i se refuză acordarea permisiunii de ieșire din penitenciar. Pentru a petrece timp alături de fiica acesteia, care pe 20 septembrie împlinește 5 ani. Și voi formula plângere și împotriva ANP și MJ” a spus avocata Silvia Uscov.

Potrivit avocatei, legea permite acordarea unor recompense pentru condamnați în vederea stimulării unei conduite bune. Acestea pot fi pachete, vizite, convorbiri on-line, permisiunea de ieșire din penitenciar. Pentru regimul de executare al Elenei Udrea, sunt permise pana la 30 de zile pe an, respectiv 10 zile acordate odată.

Avocata spune că recompensele se acordă pe baza unor credite acumulate pentru diverse activități. Elena Udrea a participat la activități, de la cules de mere până la recitat de poezii de Alecsandri și scris caligrafic Imnul României.

A strâns credite

Uscov precizează că Udrea a strâns mai multe credite decât erau necesare. Cu toate astea i s-a refuzat acordarea acestei recompense.

„Pentru că nu sunt foarte multe activități organizate pentru a strânge numărul suficient de credite, a preferat să renunțe la acordarea oricărei recompense. Ca să poată să le cumuleze lunar și să i se acorde când va întruni numărul necesar. Dar Comisia a stabilit să îi aloce acele credite pentru alte recompense, reluând de la 0 adunarea lor” a declarat avocata, scrie flux24.

Silvia Uscov spune că în țările civilizate au fost adoptate pedepse alternative pentru mamele care au copii minori.

„În timp ce există instrumente la nivel european și strategii ale Consiliului European până în 2024, care recomandă statelor să adopte pedepse alternative pentru mamele cu copii de vârstă mică, (…) la noi nici măcar o permisiune de ieșire din penitenciar nu se acordă”.

Avocata a făcut și un calcul în ceea ce privește banii cheltuiți de stat pentru deținuți.

„Din presă am aflat că suma alocată de la buget pentru un deținut pe zi era de 232 lei. Conform statisticii ANP pe iulie 2023, aveam 23590 persoane încarcerate.

Înmulțim 23.590 cu 232 lei și ne dă suma de peste 1 mil EUR alocați de la buget PE ZI pentru întreținerea tuturor persoanelor încarcerate. Repet, 1 mil EUR pe zi! Haideți să înmulțim cu 365 zile acum și vă las pe voi să faceți calculul”.