Aceste persoane, chiar dacă nu sunt membrii activi ai ISIS, răspund apelurilor făcute de liderii ogranizaţiei mai spun ofiţerii de Informaţii. În România nu au fost indentificate astfel de cazuri, dar ţara noastră rămâne o rută secundară de tranzit pentru lupătorii europeni care pleacă în Siria şi Irak. SRI a transmis informaţii despre aceste persoane colegilor lor din alte ţări, anunță digi24.ro

Franţa, Germania, Marea Britanie sunt doar câteva dintre ţările în care aşa-numiţii lupi singuratici, extremişti fideli ai organizaţiei Stat Islamic, au comis atacuri sângeroase. În România nu au fost indentificate astfel de persoane radicalizate, anunţă Serviciul Român de Informaţii. Specialiştii avertizează că recentele atacuri din Europa au fost rezultatul unor acţiuni de propagandă pe internet. Totul a început în luna mai printr-un apel la violenţă transmis de Abu Mohamad al Adnani, purtătorul de cuvânt a ISIS.

„Fenomenul actorilor singulari, alături de cele ale "foreign fighters" (n.r. luptători străini) şi "returnees" (n.r. luptători întorşi), rămâne o problemă majoră, în special ca urmare a campaniei propagandistice a Daesh (în mod special cea derulată în mediul virtual) şi a îndemnurilor repetate la jihad individual în Occident, care au amplificat riscul unor acţiuni de tipul "solo terrorism" , anunţă Serviciul Român de Informaţii. ”

În ultimele luni, experţii antitero au încercat să creeze un profil exact acestui tip de luptător fundamentalist. Atacatorii care acţionează singuri în Europa sunt şi dintre aceia care nu au reuşit să plece în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Lasse Lindekild, pofesor al Unversitatea Arhus din Danemarca: „ Atunci când oamenii vor cu adevărat să plece în Siria şi să facă ceva, dar din diferite motive nu pot să o facă, nu au resursele, nu au conexiunile, nu au legăturile sociale care să facă asta posibil, atunci fac ceva în loc acasă.”

Totuşi, ultimele statistici oficiale arată că 31 de mii de străni au plecat în regiunile controlate de ISIS. 6000 sunt europeni. Serviciul Român de Informaţii susţine că România se află pe ruta secundară a acestor persoane în drumul lor spre Siria şi Irak.

„ România nu este o rută principală de tranzit pentru "foreign fighters"(n.r. luptători străini), ci se află pe unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora spre Siria ori Irak, fiind identificate doar situaţii punctuale de luptători străini care au încercat să tranziteze ori au accesat teritoriul naţional. "

Mai multe detalii pe digi24