Statele federale Baden-Württemberg (sud) și Renania Palatinat (vest) din Germania vor deschide runda a șase alegeri regionale în această duminică, până la încheierea alegerilor generale din 26 septembrie, primele din 2005 fără Merkel în campanie, transmite La Razon.

Sondajele indică o realegere confortabilă în sud pentru Winfried Kretschmann, singurul membru al Verzilor aflat în fruntea unui guvern regional. În Renania, se prevede că social-democratul Malu Dreyer își va repeta alianța cu Verzii și liberalii.

Uniunii Creștin Democrate (CDU) a lui Merkel i se prevede cel mai prost rezultat din istoria sa în Baden-Württemberg, un stat federal prosper unde, până la sosirea lui Kretschmann, a fost forța politică dominantă.

“Un dezastru se apropie de la bun început de CDU, ceea ce crește presiunea asupra lui Armin Laschet”, a declarat politologul Frank Brettschneider, de la Universitatea din Hohenheim (Baden Württemberg), într-o întâlnire cu mass-media străină.

Noul lider CDU, afectat de scandalul comisioanelor pentru măști

Laschet, care a fost ales noul lider al CDU în ianuarie, a fost afectat de scandalul comisioanelor percepute de unul dintre adjuncții săi de la producătorii de măști împotriva Covid-19. O temă toxică, într-un an electoral dominat de coronavirus.

“Cel mai bun lucru care i se poate întâmpla CDU este că alegătorii săi au optat pentru votul prin poștă”, ironizează Thorsten Faas, politolog al Universității Libere din Berlin. Pandemia a declanșat votarea anticipată – se estimează că 50% dintre alegători vor recurge la această formulă – ceea ce înseamnă că mulți și-ar fi depus plicul înainte ca acest caz să iasă la iveală.

Blocul conservator – format din CDU și Uniunea social-creștină bavareză (CSU) – nu a ajuns încă la un acord cu privire la candidatul său la alegerile generale. Alături de Laschet, un centrist, aspirațiile pentru poziție îi sunt atribuite bavarezului Markus Söder, mai de dreapta.

Sursa foto: Dreamstime