Astfel, potrivit datelor oficiale, benzina şi motorina va consuma anul acesta aproape 33 milioane euro de la bugetul de stat pentru aprovizionarea maşinilor din dotarea instituţiilor statului.
De departe, cele două instituţii care au alocate în buget cele mai mari sume pentru combustibil sunt Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu 52,6 milioane lei şi Ministerul Apărării Naţionale, cu 49,1 milioane lei. La polul opus se află instituţii precum Consiliul Economic şi Social, care a primit 4.000 lei sau Agerpres, cu doar 10.000 lei pentru combustibil.
1,2 milioane lei se duc pe benzina necesară maşinilor de la Camera Deputaţilor
Dacă deputaţii şi angajaţii Camerei vor cheltui anul acesta pentru a face plinul maşinilor din dotare 1,2 milioane lei, senatorii au la dispoziţie un milion lei pentru aprovizionarea cu combustibil a maşinilor din parcul auto al Senatului.
Ceva mai mulţi bani revin oficialilor de la Guvern. Bugetul Secretaritului General al Guvernului are dedicate pentru a fi cheltuite pe combustibil 1,765 milioane lei. În schimb, oficialii de la Administraţia Prezidenţială va consuma ceva mai puţină benzină decât cei de la Palatul Victoria, având la dispoziţie 350.000 lei în acest scop.
Sume importante sunt alocate şi altor instituţii, cum sunt Ministerul Agriculturii, care a primit de la buget 4,5 milioane lei pentru combustibilului, Ministerul Mediului, cu aproape 3,7 milioane lei, sau Ministerul Sănătăţii, care va cheltui în acest an 2,1 milioane lei pentru benzină. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a primit aproape 2,3 milioane lei pentru combustibil.
Dacă Ministerul Public are alocate aproape 2,8 milioane lei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit 1,25 milioane lei, iar Curtea de Conturi un milion lei.
Nici maşinile angajaţilor SPP nu vor rămâne neaprovizionate, fiind alocate în acest sens 1,8 milioane lei, în timp ce pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale s-au acordat peste 1,4 milioane lei.
Compania furnizoare se stabileşte print-o licitaţie organizată de fiecare instituţie
Fiecare instituţie a statului a încheiat contract pentru aprovizionarea cu combustibil cu diverse companii de distribuţie. În acest fel, în urma organizării unor licitaţii, au fost stabilite firmele de la care se va face plinul autoturimelor din dotarea fiecărei instituţii.
Astfel, furnizarea benzinei şi motorinei necesare maşinilor din parcul auto al Camerei Deputaţilor este asigurată de firma Petrom. „Avem contract cu Petrom, dar care va expira şi anul acesta vom organiza o nouă licitaţie pentru desemnarea unui nou furmizor”, a spus pentru capital.ro secretarul general al Camerei, Gheroghe Barbu.
Aceiaşi companie asigură necesarul de combustibil şi pentru autoturismele Senatului. „Contractul nostru cu Petrom-ul a fost încheiat anul trecut pentru doi ani, aşa că este în vigoare şi în acest an. Ei ne vor furniza combustibilul pentru autoturisme”, ne-a spus secretarul general al Senatului, Ion Moraru.
Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii are contract cu Rompetrol, reprezentanţii instituţiei spunând că anul trecut, când a fost organizată licitaţia, cei de la Petrom, care a avut contract în perioada anterioară, nu s-au mai prezentat. „Aprovizionarea este mai strict controlată în baza contractului cu Rompetrol. Ceea ce este bine pentru instituţie, singurii dezavantajaţi fiind şoferii, care acum sunt mai bine supravegheaţi întrucât aprovizionarea se face pe bază de cartelă, pe aceasta figurând toate datele, de la momentul aprovizionării, până la locul unde a fost făcut plinul maşinii”, au spus oficialii ministerului.
La rândul lor, angajaţii Ministerului Finanţelor aprovizionează maşinile cu combustibil de la staţiile Lukoil. „Contractul cu această firmă este încheiat pe doi ani, fiind semnat la începutul anului trecut şi deci fiind valabil inclusiv în 2011”, ne-au spus reprezentanţii Ministerului Finanţelor.
Câte milioane de litri de benzină consumă statul

21 ianuarie 2011, 09:27
Ultima modificare în 21 ianuarie 2011, 11:27
Autorităţile statului vor achiziţiona anul acesta 28 milioane litri de benzină. În acest fel, bugetul de stat va suporta, în 2011, o cheltuială de 140 milioane lei doar pentru ca autoturismele oficialilor să aibă asigurat necesarul de combustibil.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook