Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a propus reducerea tarifelor de interconectare in retelele de telefonie mobila operate de Orange si Vodafone cu 12,5% in fiecare an calendaristic, in patru etape, incepand cu 1 septembrie 2006.

Autoritatea de reglementare va comunica in cursul lunii iulie companiilor Orange si Vodafone nivelul maxim al tarifelor pe care acestea le vor putea percepe operatorilor care termina apeluri in retelele lor.

Initial, ANRC a anuntat ca intentioneaza sa reduca tarifele de terminare a apelurilor in retelele celor doi operatori cu 14,8% in fiecare an, de la 7,08 eurocenti pe minut la 4,39 eurocenti pe minut.

In prezent, sumele platite celor doua companii pentru apelarea din alte retele, se ridica la 0,1 dolari pe minut (0,0831 euro pe minut), acest nivel fiind stabilit la finele anului 2003.

Interconectarea asigura accesul unui operator de pe piata la infrastructura de comunicatii a altui operator, materializandu-se la nivelul utilizatorilor finali in posibilitatea de a vorbi cu abonati ai altor retele. Practicarea unor tarife de interconectare fundamentate pe costuri ofera fiecarui operator sanse echitabile de a concura cu cei doi operatori cu putere semnificativa pe piata.

Sursa: ANRC, 30 iunie 2006