Angela Merkel a calificat drept o ‘contribuţie importantă’ scenariul elaborat de partidul frate bavarez CSU al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului, care fixează pentru 2022 termenul de oprire efectivă a centralelor germane. ‘Este un termen bun’, a spus ea despre planul elaborat de CSU, pe marginea unei reuniuni a formaţiunii bavareze de la Andechs.

Cancelarul şi-a dat totuşi un răgaz de o săptămână pentru a adopta o poziţie definitivă. Guvernul urmează să-şi stabiliească strategia privind energia nucleară până la începutul lui iunie şi să adopte în consiliul de miniştri un proiect de lege la 7 sau 15 iunie.

După catastrofa nucleară de la Fukushima, din Japonia, din martie, cancelarul a decis închiderea timp de trei luni, până la jumătatea lui iunie, a şapte dintre cele mai vechi reactoare din Germania. De asemenea, ea a repus în discuţie prelungirea cu 12 ani în medie a duratei de exploatare a celor 17 reactoare pe care majoritatea sa a votat-o cu câteva luni mai devreme, notează AFP.

SURSA: Agerpres