„Nu este o decizie rea, doar că e o schimbare profundă de filosofie să treci de la sistemul încetăţenit de impozit pe teren şi clădire la taxarea valorii de piaţă. Va trebui discutat foarte serios ce va însemna valoarea de piaţă şi cum o consemnezi la nivelul tuturor proprietăţilor imobiliare din România, pentru că afirmaţiile premierului se referă inclusiv la proprietăţile rezidenţiale. Probabil, etapizat, se va putea ajunge acolo. E prematur însă să vorbim de modul de aplicare a unui astfel de sistem. Părerea mea este că un astfel de sistem se va putea implementa când România va avea o bază de date la care să apelezi. În plus predictibilitatea va fi mai mică, pentru că legi bugetele locale de ciclurile pieţei imobiliare. Nu cred că se va putea face de pe azi pe mâine“, a declarat Adrian Vascu.

Potrivit acestuia şi în străinătate se foloseşte tot sistemul cu valori impozabile strânse în baze de date, care asigură predictibilitate autorităţilor locale.

Premierul Cioloş a sugerat luna trecută trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piaţă a imobilelor pentru a creşte veniturile la bugetele locale, în contextul în care în următorii doi ani nu există perspectiva unor transferuri semnificative de bani de la bugetul central către cel al primăriilor.

Noul sistem de impozitare

Deocamdată românii trebuie să se familiarizeze cu noul sistem de impozitare intrat în vigoare de la începutul acestui an, care presupune un tratament egal al persoanelor fizice şi juridice în privinţa cotelor de impozitare. Astfel, până la 31 martie, românii care desfăşoară activităţi economice trebuie să depună la primăriile de care aparţin o cerere din care să reiasă tipul de clădire în care funcţionează. Categoriile sunt de clădiri cu destinaţie rezidenţială, nerezidenţială şi mixtă.

Astfel, Primăriile aplică imobilelor cu destinaţie rezidenţială o cotă de impozitare cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, iar celor cu destinaţie nerezidenţială o cotă cuprinsă între 0,2 şi 1,3%.

Până anul trecut cota de impozitare pentru persoanele fizice care deţineau clădiri cu destinaţie rezidenţială era de 0,1%, deci, automat, veniturile obţinute de primării se pot dubla prin aplicarea unei cote de 0,2%.  În acelaşi timp, în cazul persoanelor juridice care deţin clădiri cu destinaţie rezidenţială, cota lor de impozitare se va reduce de la 1,5% cât era până acum la 0,2%, la fel ca în cazul persoanelor fizice.

De la începutul anului şi până astăzi, 6.411 de clădiri au trecut la sistemul de impozitare specific imobilelor cu destinaţie rezidenţială, potrivit datelor ANEVAR.

Cotele de impozitare vor creşte la 5% pentru persoaneje juridice care nu-şi fac evaluarea o dată la trei ani şi la 2% pentru persoanele fizice care nu-şi fac evaluare o dată la cinci ani.

Până acum evaluatorii au înregistrat 78.118 clădiri în noua schemă de impozitare. Termenul limită este 31 martie.