Proaspat numitii Dna sau Dl IMM vor apara interesele intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri). in principal, ei vor verifica aplicarea corecta a legislatiei UE privind IMM-urile si se vor asigura ca politicile la nivel national, regional si local sunt favorabile intreprinderilor. In Romania, ambasadorul IMM-urilor este Andreea Paul Vass, consilier al primului-ministru.

„Noii ambasadori ai IMM-urilor se vor asigura ca administratiile gandesc mai intai la scara mica» si tin cont de interesele IMM-urilor in fiecare noua lege si reglementare. Contez pe noii nostri Dna si Dl IMM pentru crearea unui climat bun pentru toate micile intreprinderi, care sa le permita sa isi descatuseze importantul stimul si potential de creare de locuri de munca si crestere economica", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat.

SBA (Small Business Act / Actul pentru Micii intreprinzatori) este politica elaborata de Comisia Europeana pentru IMM-uri, care are drept obiectiv sa faca Europa mai favorabila intreprinderilor si sa incurajeze oamenii sa
isi deschida propriile afaceri. Pe viitor, noii Dna sau Dl IMM se vor intalni cu organizatii reprezentative pentru IMM-uri la nivelul UE in cadrul Grupului Consultativ SBA. Acest proces face parte din noul tip de guvernanta la care se face referire in reexaminarea recenta a SBA.

SBA a asigurat, pana acum, finantare pentru peste 110.000 de IMM-uri din cele 200.000 planificate sa beneficieze de garantii de imprumut bancar pentru IMM-uri si mecanisme de capital de risc pana in 2012.

Statele membre au redus costurile si durata infiintarii unei societati de la 12 zile si 485 EUR in 2007 la 7 zile si 399 EUR in 2010, au imbunatatit accesul IMM-urilor la credite si au lansat mecanisme de internationalizare.