Dacă ruptura din PSD nu exista, nu putem ști cum stătea PSD în urma acestor alegeri, pentru că daca aduni procentele de la Pro România cu cele ale PSD, ai un câștigător detașat pe locul I.

Mă rog, e treaba lor, politica să o facă dânșii, analize interne, reconciliere, revizuire de atitudine, chestiuni la care opinia mea este că există capacitatea interna și maturitatea de a se găsi soluții.

V-am indicat mai sus un pseudo calcul în care am adunat procentele PSD cu cale ale Pro România, și a dat un loc I cu peste 30%.

Acum sa revenim la mult trâmbițata victorie a opoziției.

Opoziția nu era pregătită pentru următorul pas

Care opozitie? A existat cumva vreo alianță între PNL și USR-PLUS în această campanie? Fiecare din parti a luat procente. PNL a făcut mereu mișto de Alianța 2020. Acum, dintr-o dată, gata, ne anunță președintele Iohannis că opoziția a câștigat.

Corect, a câștigat. Dar a câștigat separat, fiecare cu a lui, iar asta s-a vazut a doua zi după alegeri. Unii din PNL doreau sa preia guvernarea, majoritatea din Alianta 2020 solicitau alegeri anticipate.

Că aici, habar nu au reguli constituționale, ce să mai zic, ne-am obișnuit cu tinerii ăștia frumoși și liberi, care nu citesc Constituția României, dar nici nu realizează penibilul situației. Care candidat de prim-ministru ar accepta sa fie candidat știind ca va fi respins de Parlament? Dar cum să respingi în Parlament un guvern când nu ai o majoritate? Dar cum să dai jos un guvern în funcție fără o moțiune de cenzură care să treacă.

Dar cum să te încadrezi în termenele prevăzute de Constituție care spun că dizolvarea Parlamentului poate avea loc dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Un alt articol de Constituție spune că dizolvarea Parlamentului nu poate avea loc în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României. Păi faceți socoteala, că suntem la final de luna mai, adăugati voi opt luni de zile și o sa observați că nu se pot organiza aceste alegeri anticipate anul acesta.

Faza e alta și este urâtă rău. Este o bătaie de joc la adresa votanților care au ieșit în număr mare să scoată PSD de la guvernare.

Atât PNL cât și Alianta 2020 promiteau masuri în următoarele 48 de ore de la alegeri. Caramitru făcea progromuri, iar Cîțu nu lua prizonieri.

Acum toti o dau la intors. Că nu e bine acum, ca e legitim la anul, că e mai bine sa fie anticipate, că o fi, că o păți.

Păi eu sunt de acord cu ei, nu e bine nicicând, că e vorba de muncă, de asumare, de injurături pe care ți le iei dacă guvernezi, e vorba că nu mai poți fi fată mare, iar virginitatea în politică e atât de rară, încât pierderea ei este un real dezastru.

Pe de altă parte, chiar aș dori să văd cu ce ar veni domnii aceștia, pentru că singurul program pe care l-am văzut pe la Alianta 2020 era un 50% copy-paste de la PSD. Referitor la PNL, daca nu ar fi vorba de soarta a milioane de români care nu merită să devină obiecții unui experiment neoliberal, chiar mi-aș dori să văd cum fac ei să crească economia, crescând taxarea și anulând stimulentele economice. Dar, despre asta, altădată, pentru că se pare că acum domnii respectivi nu sunt pregătiți să vină la guvernare.

Cum să îți anulezi mizele viitoare prin eliminarea singurei ținte care te-a făcut simpatic.

Care este însă marea greșeală a acestor alegeri? S-au tras toate cartușele și au dispărut mizele pentru care zeci, sute de mii de oameni au strigat și au protestat.

Erau două subiecte: Justitia și Dragnea.

Referendumul președintelui Iohannis a stabilit clar că poporul nu dorește ca politicul să mai intervină în justiție, pe fapte de corupție, iar numai un tâmpit ar mai vorbi acum despre o luptă cu justiția.

Gata, la acest moment, nu este și nu va mai fi vorba despre justiție.

Decât dacă vrei să te sinucizi politic. Chestiunea este că rezultatul acestui referendum reseteaza agenda, pentru că omoară obiectivul.

Acum nu o sa mai poti veni, tu, partid de opozitie sa spui ca PSD vrea sa schimbe legile justiției sau sa aministieze sau grațieze corupții, că nici cei de la PSD nu or fi chiar așa infantili să nu înțeleagă că poporul si-a spus clar cuvântul pe acest subiect.

Subiectul justitie, este deci, închis. Tabu!

Al doilea subiect și de fapt catalizatorul furiei populare l-a constituit persoana lui Liviu Dragnea. Eu nu privesc lucrurile ca fiind Dragnea mai altfel decât altii, pentru că atunci când era Ponta, el era subiectul nervozității sau acum când e Iohannis, el e subiectul nervozității. Practic, politica în România este bântuită de mentalitatea “tătucului”, iar cine își asumă să conducă un partid, devine imediat țintă. Inclusiv Ludovic Orban căruia unii îi spun Sică Mandolină.

Ei bine, condamnarea de ieri cu executare a lui Liviu Dragnea a epuizat subiectul doi de pe agenda. Gata! “Dușmanul” a fost condamnat. Iese din viața publică! Nu mai e un pericol pentru poporul ocrotit de tătucul grijuliu.

Ei bine și acum finalul: Pentru subiectul trei, asumarea guvernării, niciunul din opozanți nu are program sau chef. Iar această lipsa de program sau chef de guvernare o vor deconta față de proprii electori.

Ceea ce însă le creează un handicap real, este lipsa cartușelor viitoare. Justitia nu mai e subuiect. Dragnea nu mai e subiect.

Vivat Victoria! Pupat Piața Independenței!

Parol, coane Iancule! Ești nemuritor!

Adrian Câciu este un economist cu o vastă experienţă în zona analizei şi consultanţei economice, absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, cu un master în Managementul proiectelor de dezvoltare rurală şi regional. S-a specializat în elaborarea şi promovarea unor politici de dezvoltare economică naţională şi europeană cu impact pozitiv asupra mediului antreprenorial din România, precum şi în analize economice raportate la situaţiile cu care economia României se confruntă.