Ce ar fi devenit piaţa românească fără SIF-uri? (foarte puţine ţări au echivalentul lor la bursă). Rămâne o întrebare retorică. Însă SNP este o realitate, având o pondere de 20% în indicele BET şi, în plus, fiind motorul ei. Preţul petrolului tinde acum să treacă sub 50$/baril (un minim de 50,60 în 17.1.2007) de la un top de 77,95 USD/baril în 14.7.2006, dar nu există nici o corelaţie pozitivă între SNP şi evoluţia preţului petrolului. Aşa că tranzacţionarea SNP pe baza regulii de 3 simple nu dă rezultate.

Ce spune analiza tehnică despre viitorul scurt şi mediu al acţiunii SNP? Alegem un grafic săptămânal, deoarece este vorba de termen mediu. În cadrul superior avem preţul, iar imediat sub el, indicatorul Rate-Of-Change ROC(12). Observăm o formaţiune grafică „Head-and-Shoulders“ de tip complex (multiple extremităţi, în cazul nostru doi „umeri“ în stânga LS), care are un caracter negativ, anunţând o scădere a preţului. În acest caz, confirmarea ar trebui sa vină atunci când preţul va trece sub linia de suport L-L, la o valoare aproximativă de 5.500-5.450. Avem indicaţii că sensul va merge către acest suport? Dacă privim ROC(12), care deja a trecut în teritoriu negativ (-1,64), răspunsul este pozitiv. Acum căutăm divergenţe negative (preţ în creştere, ROC în scădere), dar nu observăm aşa ceva (în caz contrar ar fi fost un serios avertisment negativ – ca un exemplu anterior, vezi divergenţa negativă între T1-Head şi R1-R2, care a fost urmată de scăderea preţului de la 6.500 la 4.800). Pe graficul zilnic, SNP se dezvoltă în cadrul unui „rising wedge“, formaţiune cu caracter negativ. Suntem foarte aproape de confirmare, dar volumul ridicat lipseşte. Mai aşteptăm.
În final, pe termen mediu, rezistenţa este în zona 6.400-6.500, iar pe termen scurt, 6.200-6.400. În prezent, SNP se află la jumătatea dintre suport şi rezistenţă, cu un iz negativ.

20-1027-grafic.jpg

 SURSA: https://ta.educofin.com