Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF, a anunțat miecuri că propune, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, un mecanism prin care să instituie poprirea electronică, astfel încât sumele prevăzute în actele de executare silită să poată fi reținute din conturile debitorului.

Astfel, cele două instituții ”propun un nou mecanism pentru automatizarea înfiinţării şi ridicării popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită”, se arată în documentul publicat pe site-ul Agenției.

Iar disponibilitățile bănești existente în contul contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare şi, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfăşurată de aceştia, mai arată sursa citată.

”Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară va fi realizată cu operativitate, în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informaţii cu instituţiile de credit”, se arată în comunicat.

Un avantaj considerabil pentru contribuabili, potrivit ANAF, îl reprezintă şi faptul că nu mai este necesară deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare.

”ANAF şi-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silită”, mai precizează ANAF.

Ministerul Finanţelor şi ANAF susţin că au ca prioritate, în relaţia cu contribuabilii, un amplu proiect care priveşte simplificarea, debirocratizarea şi transparentizarea activităţilor de încasare a debitelor acestora.