În toamna anului trecut, Ana Maria Brânză anunța că a luat decizia să-și continue cariera sportive, având încă resursele necesare pentru a obține noi medalii. La puțin timp de la anunț, sportiva ne-a acordat un interviu pentru Top 100 Femei de success, pe care vi-l prezentăm mai jos.

Capital: Cum aţi descrie traseul dumneavoastră profesional?
Ana Maria Brânză: În cei 20 de ani de carieră sportivă, am avut parte de multe provocări. Momentul în care am conștientizat că am ales bine drumul performanței a adus cu sine și o presiune care, pe alocuri, a fost destul de greu de gestionat, dar consider că am făcut tot ce a ținut de mine pentru a-mi îndeplini obiectivele și drumul nu se termină aici. Voi continua acest traseu atât cât voi considera că sunt capabilă să fac performanță.

Capital: Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat în ceea ce priveşte cariera?
Ana Maria Brânză: Riscul de a nu ajunge niciodată unde mi-am propus a existat de la început și mi l-am asumat. Pe de altă parte, în cariera unui sportiv de performanță, există în permanență riscul accidentărilor care pot pune în pericol continuarea activității. Cu toate acestea, consider că a meritat orice efort pentru a-mi îndeplini visul din copilărie, acela de a deveni un campion.

Capital: Ce competiție v-a adus cea mai mare satisfacție?
Ana Maria Brânză:
Fiecare competiție la care am participat, indiferent că am urcat pe podium sau nu, și-a lăsat amprenta asupra mea. Dar cea care mi-a confirmat că am ales bine drumul a fost Campionatul Mondial U17 din 2001, unde am câștigat medalia de aur în proba individuală.

Capital: Ce v-a determinat să luați decizia de a vă întoarce oficial în competiții?
Ana Maria Brânză:
Deși mi s-a oferit ocazia să mă implic în alte proiecte, am simțit că acest capitol numit ”performanță” nu s-a încheiat pentru mine. Încă mă văd în sala de competiție, cred că mai am resursele necesare pentru a obține medalii și consider că pot ajuta, din postura de sportiv, la construirea unei noi echipe.

 

Capital: Care este secretul unei cariere de succes pentru dumneavoastră?
Ana Maria Brânză:
Munca, alături de determinare, disciplină, responsabilitate, echilibru și ambiție sunt valorile care cred că îți pot trasa drumul spre o carieră de succes, indiferent de domeniu. Deși nimeni și nimic nu-ți poate garanta reușita și uneori poți fi condiționat de factori independenți de tine. Dar, important e să faci foarte bine ceea ce ține de tine. Asta cred.

Capital: Care au fost cele mai importante decizii pe care a trebuit să le luaţi şi v-au marcat cariera?
Ana Maria Brânză:
Finalul anului 2012, când am ales să mă reîntorc în sala de antrenament după eșecul răsunător de la JO Londra. Porneam pe un drum nou, fără reperele pe care le avusesem înainte, alături de un alt antrenor și de o echipă lipsită de experiență. Cu toate acestea, am reușit în scurt timp să obținem clasări pe podium la marile competiții.

Capital: Care considerați că sunt calităţile unei femei de succes?
Ana Maria Brânză:
Ambiția și puterea de muncă. O femeie de succes nu va renunța atunci când îi va fi greu, ci doar atunci când a dus la bun sfârșit ce și-a propus.

Cât de dificil este pentru d-voastra să găsiți echilibrul între timpul destinat carierei și timpul petrecut cu familia? 
Ana Maria Brânză:
Dacă reușești să îți stabilești prioritățile, întotdeauna vei găsi timp pentru tot ce este important. Deși într-o familie de sportivi timpul liber este destul de limitat, reușim să trăim concentrat și să eficientizăm la maxim fiecare zi liberă. Uneori, ne permitem luxul să ieșim la plimbare într-o zi din mijlocul săptămânii când toți ceilalți sunt ocupați. Sunt avantaje și dezavantaje, dar prefer să privesc partea bună.

Capital: Care sunt micile plăceri ale vieții sau poate tabieturi de la care nu ați renunța?
Ana Maria Brânză:
Ca orice femeie, nu pot să spun ”nu„ unor mici bucuri și fac asta fără regrete. Deși nu sunt ceea ce se numește o gurmandă, nu-mi refuz plăcerile culinare, chiar dacă este vorba de desert. Cafeaua de dimineață este un ritual pentru mine și cel mai liniștit moment al zilei.

 

Capital: Ce sfaturi v-au ajutat la începutul carierei şi de la cine le-aţi primit?
Ana Maria Brânză:
Omul care îmi este alături de mai bine de 15 ani, domnul antrenor Dan Podeanu, a avut întotdeauna o vorbă bună pentru mine. Îmi reamintesc momentul în care, după ce am câștigat prima medalie importantă, mi-a spus că cel mai important trofeu este întotdeauna următorul!

PALMARES

  • 2 Medalii olimpice
  • 11 Medalii mondiale
  • 18 Medalii europene
  • 21 Ani de carieră

Munca, alături de determinare, disciplină, responsabilitate, echilibru și ambiție sunt valorile care cred că îți pot trasa drumul spre o carieră de succes, indiferent de domeniu,
ANA MARIA BRÂNZĂ

 

Acest articol a fost publicat în numărul 8 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 26 februarie-4 martie 2018

Te-ar putea interesa și: