Motoarele electrice sunt noua specialitate a magnatului George Copos. Investitia demarata incepand cu anul 1997 de grupul de firme Ana in actiunile IMEP Pitesti, o societate listata pe piata RASDAQ, se arata deosebit de inspirata. Producatorul de motoare electrice a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 614 miliarde lei si un profit net de aproape 60 miliarde lei.
Aceste rezultate arata ca firma pitesteana a gasit indiscutabil calea profitabilitatii. Mai relevant decat profitul Imep este faptul ca acesta a rezultat de pe urma unor contracte la export, in cea mai mare parte pentru Germania si alte tari ale Comunitatii Europene, ceea ce-i asigura si in continuare companiei o piata deosebit de stabila si in crestere.
Productia Ana Imep, in 1999, a totalizat un numar de aproape 3 milioane de motoare electrice, din care a exportat 2,55 milioane, ceea ce reprezinta aproape 88%, a anuntat de curand George Copos, directorul general al grupului de companii Ana. Valoarea totala a exporturilor Ana Imep a fost de 35 milioane de dolari.
Din pacate, de rezultatele companiei pitestene se bucura doar foarte putini investitori de pe piata de capital. Grupul Ana a acumulat din ‘97 pana in prezent peste 70% din actiunile de pe piata, iar lichiditatea acestor titluri este din ce in ce mai scazuta. Cele cateva fonduri de investitii care mai detin actiuni la Imep se pare ca vor sa-si lichideze si ele portofoliile atata timp cat societatea se indreapta din ce in ce mai mult spre o societate in care cuvantul ii apartine in totalitate unui singur investitor.
Existenta mai multor ordine de vanzare pentru actiunile Imep au
un mai mare impact asupra pretului acestora decat rezultatele anuntate de companie. Dar vanzarile masive de actiuni sunt realizate, de obicei, in afara pietei prin tranzactii speciale. Dupa ce pe 11 aprilie, in urma unei astfel de tranzactii (cu aproape un milion de actiuni, reprezentand 1,5% din actiunile Imep), pretul a atins 1.200 lei pe actiune si titlurile au inregistrat o crestere de 16% intr-o singura zi, trendul, a fost descrescator.
Pretul a revenit in jurul sumei de 1.000 lei/actiune, obisnuit, de altfel, in ultima perioada.
Cum micii actionari practic nu conteaza in aceasta societate, este de asteptat ca Imep sa iasa din ce in ce mai mult din vizorul jucatorilor si asa putini de pe RASDAQ.