Transportul public in Statele Unite, destul de putin utilizat intr-o tara in care masina este inca regina si unde un american din 8 se duce la serviciu cu masina, incepe sa fie tot mai mult luat in seama de cand pretul petrolului inregistreaza record dupa record.

Transportul in comun incepe sa inregisteraze cresteri spectaculoase, in masura in care pretul carburantului a ajuns la 3 dolari galonul in ianuarie si aproape 4 dolari la sfarsitul lui mai.

Desi frecventarea transportului public a crescut cu 30% in ultimii ani, o mare majoritate a americanilor (76%) merg singuri la volan, conform unor date oficiale.

Cele mai mari cresteri privind numarul de persoane care incep sa mearga cu metroul se inregistreaza in Washington, Dallas si San Francisco, iar la New York, numarul calatorilor a crescut cu 5% de la inceputul anului.

Conducerea metroului din Washington a declarat ca intentioneaza sa puna in aplicare un plan de urgenta in conditiile in care pretul carburantului se indreapta spre un pret de 5 sau chiar 6 dolari pe galon.

Conform unui sondaj efectuat de Washington Times, 70% dintre americani se asteapta ca pana la vara, pretul carburantului sa depaseasca pragul de 5 dolari pe galon si sunt hotarati sa rareasca numarul de calatorii cu masina pentru a face economii.

Data: 28 mai 2008

Sursa: 20 minutes