Fondul american Lone Star Funds, unul dintre cei mai mari investitori de private equity din lume, a plătit în primăvara anului 2015 circa 9 mil. euro pentru Phoenix Logistics Park, cumpărat într-o tranzacţie transfrontalieră de la Aviva Investors. 

CITIŢI ŞI După al doilea exit într-un an, Aviva Investors iese de pe piaţa imobiliară din România

Doi ani mai târziu, americanii au decis să vândă proiectul vecinilor de la CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România. Proiectul este chiar lângă CTPark Bucharest, motiv pentru care a fost integrat în acest parc logistic. Are o suprafață totală de 43.000 mp şi o suprafaţă închiriabilă de 21.000 mp. Phoenix Logistics Center este complet închiriat către transportatorul DB Schenker. Noul proprietar intenţionează să mai investească circa 1,5 mil. euro în renovarea şi modernizarea parcului achiziţionat. 

„Suntem decişi să creştem stocul de spaţii logistice şi industriale pe care le deţinem în ţară şi să ajungem la un million de metri pătraţi până la sfârşitul lui 2018. Cererea este mare şi sunt foarte optimistă că ne vom atinge şi chiar depăşi ţinta. Phoenix Logistics Center este o proprietate poziţionată ideal pentru amplasarea de spaţii logistice: foarte aproape de centrul capitalei, cu o expunere comercială extrem de bună, datorită accesului direct la autostrada A1 şi la Şoseaua de Centură”, a explicat Ana Dumitrache, Country Head al CTP România.

Lone Star Funds este la primul exit de pe piaţa imobiliară românească. Fondul, care mai deţine aproape 61% din dezvoltatorul Globe Trade Centre (GTC) – cu prezenţă pe piaţa românească, este o firmă internaţională de private equity, specializată pe achiziţia de companii şi active „distressed“ şi, de asemenea, pe achiziţia de credite neperformante de la bănci. Compania cu sediul central în Dallas, Texas, a fost fondată în 1995 de John Grayken, care este şi actualul preşedinte al companiei. Grayken este creditat de revista americană Forbes cu o avere de 6,5 mld. dolari, ceea ce îl plasează pe locul doi în topul celor mai bogaţi irlandezi. De la înfiinţare şi până acum, fondul a cumpărat şi gestionat circa 950.000 de active la nivel mondial cu un preţ de achiziţie de peste 180 mld. dolari. Lone Star este organizată în 17 fonduri de private equity cu angajamente de capital agregate în valoare totală de peste 70 mld. dolari.

CITIŢI ŞI Un investitor răvăşit de criză reuşeşte să adune sute de milioane de euro. O parte vor ajunge în România