Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen trage un semnal de alarmă la nivel mondial. Acesta avertizează cu privire la faptul că Statele Unite riscă să atingă limita de îndatorare suverană şi să intre în incapacitate de plată pe 15 decembrie, ceea ce ar fi o premieră istorică, scrie CNBC.

Într-o scrisoare trimisă către preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Janet Yellen susține că fondurile dn planul de investiţii în infrastructură şi Locuri de muncă trebuie transferate într-o lună de la intrarea în vigoare a legii.

„Preşedintele a promulgat ieri Planul pentru investiţii în infrastructură şi Locuri de muncă, prin care vor fi alocate 118 miliarde de dolari către Fondul Trustului Autostrăzilor. Aceste fonduri trebuie transferate într-o lună de la intrarea în vigoare a legii, astfel că transferul fondurilor trebuie finalizat pe 15 decembrie”, afirmă Janet Yellen într-o scrisoare adresată lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Totodată, oficialul american mai precizează că există scenarii în care Trezoreria ar putea rămâne fără resurse suficiente pentru a continua finanţarea activităţilor Administraţiei SUA după această dat.

„Chiar dacă am un mare nivel de încredere că Departamentul Trezoreriei va putea finanţa agenţiile guvernamentale federale până pe 15 decembrie şi va putea finaliza investiţiile în Fondul Trustului Autostrăzilor, există scenarii în care Trezoreria ar putea rămâne fără resurse suficiente pentru a continua finanţarea activităţilor Administraţiei SUA după această dată”, avertizează Janet Yellen.

Ce s-ar putea întâmpla cu economia SUA

În ceea ce privește efectele negative din punct de vedere economic, secretarul Trezoreriei avertizează că în cazul în care SUA va intra în incapacitate de plată, acest lucru ar genera recesiune şi ar periclita rolul dolarului ca monedă mondială de rezervă.

Amintim faptul că Congresul SUA a aprobat în regim de urgenţă în octombrie eliminarea temporară a plafonului de îndatorare suverană. Pe de altă parte, sunt necesare noi măsuri legislative pentru fixarea cadrului financiar în mod general.

Pe de altă parte însă, este destul de probabil ca liderii democraţi, care au majorităţi limitate atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, să reuşească aprobarea definitivă a cadrului legislativ privind îndatorarea suverană până la sfârşitul anului, potrivit CNBC.

Următorul pas trebuie făcut de Camera Reprezentanţilor care trebuie să se pronunţe săptămâna aceasta asupra Planului Administraţiei Joseph Biden privind măsuri sociale destinate familiilor şi educaţiei, în valoare de aproape 1.800 de miliarde de dolari. Amintim faptul că disputele dintre liderii democraţi şi cei republicani privind gradul de îndatorare suverană au  fost cele care au blocat adoptarea bugetului SUA, iar Congresul a fost nevoit să aprobe un buget temporar.

Mai exact, liderii republicani contestă multe dintre planurile Administraţiei Joseph Biden privind stimulentele sociale, majorări de taxe şi reconstrucţia infrastructurii.