Oficialul poliției a precizat că 61 de manifestanţi au fost arestaţi, însă nu a fost înregistrat niciun deces în violenţele din acest orăşel din statul Missouri.

"Dacă nu există justiţie, nu există pace", au scandat manifestanţii în această suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri, care a fost deja scena unor confruntări rasiale grave, după uciderea lui Michael Brown de către poliţist.

Imediat după anunţarea diciziei juriului care l-a exonerat pe poliţistul Darren Wilson, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere.

Protejaţi de căşti cu vizieră şi veste antiglonţ, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, a constatat AFP. Forţele de ordine susţin că au fost ţinta unui atac cu cocteil Molotov.

Poliţia a anunţat, de asemenea, mai multe scene jafuri în nordul suburbiei Saint Louis şi a deplâns incendierea unui vehicul care-i aparţine.

După trei luni de deliberări, procurorul comitatului St Louis a anunţat că poliţistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Michael Brown, tânărul de culoare în vârstă de 18 ani, care nu avea asupra lui nicio armă. Poliţistul tras de şase focuri asupra lui Brown, ziua în amiaza mare, ucigându-l pe loc.

"Datoria unui mare juriu este să despartă faptele de ficţiune", a declarat pentru presă procurul Robert McCulloch, adăugând că juraţii au "stabilit că nu există motive suficiente pentru intentarea unei urmăriri împotriva ofiţerului Wilson".

"Nu există nicio îndoială că agentul Wilson a cauzat moartea" lui Michael Brown, a declarat el, evocând un "deces tragic". Cei 12 juraţi, nouă albi şi trei de culoare, au efectuat o instrucţie "completă şi profundă", au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii şi elemente de probă şi au ascultat declaraţiile a trei medici legişti.

În paralel, ancheta federală continuă. "Ea este independentă faţă de ancheta locală de la început şi va rămâne" aşa, a declarat secretarul Justiţiei Eric Holder într-un comunicat.

Preşedintele Barack Obama a lansat, de la Casa Albă, un apel la calm după decizia juraţilor de a nu începe urmărirea penală în cazul poliţistului Darren Wilson.

"Suntem o naţiune fondată pe respectarea legii", a declarat Obama într-o scurtă intervenţie, în timp cela Ferguson aveau loc lupte de stradă.

"Sunt alături de părinţii lui Michael Brown și îi îndemn pe toţi cei care contestă această decizie să o facă în mod paşnic", a adăugat el, recunoscând că furia este o reacţie "de înţeles". "Îndemn, de asemenea, forţele de ordine să dea dovadă de reţinere", a subliniat Obama.

Preşedintele a avertizat faţă de tentaţia de a "disimula problemele" legate de rasism în Statele Unite.

"Este necesar să recunoaştem că situaţia de la Ferguson trimite la provocări mai importante cu care ţara noastră se confruntă în continuare", a sublinait şeful statului. "În prea multe regiuni din ţară există o neîncredere profundă între forţele de ordine şi comunităţile de culoare", a continuat el, evocând "moştenirea discriminării rasiale".

"Nu este o problemă doar la Ferguson, este o problemă în America", a subliniat Obama, primul preşedinte de culoare al ţării.

"Este necesar să înţelegem aceste probleme şi să vedem cum să facem progrese. Însă acest lucru nu se va face aruncând sticle, spărgând geamurile maşinilor şi cu siguranţă nu atacând orice", a adăugat el.

Întrebat despre o eventuală vizită pe teren, la Ferguson, Obama a răspuns evaziv: "să vedem cum evoluează lucrurile".