După negocieri intense, parlamentarii ambelor partide au căzut de acord asupra unui proiect de lege ce vizează cheltuieli în valoare de o mie de miliarde de dolari pentru finanţarea agenţiilor guvernamentale, de vineri noapte până la sfârşitul anului fiscal, în septembrie 2012.

Actuala finanţare pentru agenţii expiră vineri la miezul nopţii.
În acest an, Congresul SUA ajunge pentru a patra oară în faţa unui termen limită pentru aprobarea cheltuielilor statului.
Acordul privind cheltuielile a fost văzut ca un deschizător de drumuri pentru ca liderii democraţi şi republicani să se concentreze asupra modului în care pot fi prelungite scutirile de taxe pentru angajaţi. Casa Albă consideră că pachetul de stimulare în valoare de 200 de miliarde de dolari este critic pentru menţinerea unei creşteri modeste a economiei americane anul viitor.

Deşi au existat progrese în cadrul discuţiilor, există încă neînţelegeri asupra modului în care poate fi acoperit costul prelungirii şomajului şi reducerea impozitului pe salarii pentru întreg anul viitor, informează Financial Times.

Un înalt consilier al Senatului a spus că, în situaţia în care nu se poate ajunge la o înţelegere în privinţa acestui aspect, se poate vota o prelungire de două luni a măsurii, ce va costa 40 de miliarde de dolari, pentru a oferi Congresului timp să se hotărască asupra celei mai bune decizii pentru a evita îndatorarea continuă a ţării.

Ceea ce creează dificultăţi în luarea unei decizii este modul în care poate fi acoperit costul de 120 de miliarde de dolari cu scutirile de taxe pentru angajaţi. Preşedintele american Barack Obama a avertizat Congresul să nu plece în vacanţă înainte de a lua o hotărâre.

"Congresul nu ar trebui şi nu poate merge în vacanţă înainte de a se asigura că muncitorii nu se vor confrunta cu o creştere a taxelor cu o mie de dolari şi că cei care îşi caută de muncă nu se trezesc în situaţia că le expiră asigurarea de şomaj", a spus Obama.