Agenţia Americană pentru Siguranţa Traficului (NHTSA) a amendat, duminică, grupul auto Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) cu suma record de 105 milioane de dolari pentru neglijenţele înregistrate în timpul rechemării la service a vehiculelor, transmite Reuters. Fiat Chrysler a acceptat cererea NHTSA de a ceda unui organism independent verificarea modului în care au fost efectuate rechemările la service din ultimii trei ani.

Amenda de 105 milioane de dolari o depăşeşte pe cea impusă în ianuarie de Agenţia Americană pentru Siguranţa Traficului grupului nipon Honda – 70 milioane de dolari. Vineri, Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) a anunţat că a decis să recheme la service 1,4 milioane de vehicule echipate cu un anumit tip de radio care face automobilul vulnerabil la atacurile hackerilor.

FCA a precizat că acţiunea vizează instalarea unui program software care permite izolarea vehiculelor conectate la reţea de manipularea de la distanţă. Rechemarea afectează versiunile din 2015 ale modelelor Ram pickup, Jeep Cherokee şi Grand Cherokee, Dodge Challenger coupe şi Viper. Posesorii acestor automobile sunt sfătuiţi să contacteze Fiat Chrysler pentru o actualizare a software-ului.

Decizia FCA vine după ce revista Wired a publicat un articol despre doi programatori care au putut să preia controlul de la distanţă asupra unui automobil Jeep Cherokee, în timp ce acesta rula pe o autostradă din Missouri. Fiat Chrysler subliniază că nu are cunoştinţă de existenţa unor accidente provocate de această exploatare a sistemului software şi că nu a descoperit niciun defect de fabricaţie.

În februarie, Agenţia Americană pentru Siguranţa Traficului a anunţat că trei mari producători auto vor rechema la service aproximativ 2,1 milioane de vehicule pentru probleme legate de airbaguri. Toyota, Fiat Chrysler Automobiles NV şi Honda vor trebui să rezolve defecţiunile care pot duce la deschiderea accidentală a airbagurilor.

Sursa: AGERPRES