Economia României a intrat în recesiune după ce a înregistrat o scădere consecutivă a PIB-ului în primul trimestru din 2009 şi în ultimul trimestru al anului trecut.

Astfel, conform datelor ajustate, PIB-ul ţării noastre s-a redus în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2008, cu 2,6%, după ce în trimestrul IV al anului trecut suferise o contractare de 3,4 procente. Estimarea  a fost făcută de Institutul Naţional de Statistică pe baza cifrelor ajustate sezonier.

Conform datelor neajustate, în primul trimestru al acestui an, PIB-ul nostru a cunoscut o scădere de 6,4% faţă de trimestrul I al anului trecut.

Recesiunea tehnică este definită ca fiind scăderea PIB, ajustată sezonier, în două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare.

Recesiunea României, văzută de FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipa la începutul lunii că economia României va scădea cu 4,1% în acest an şi va stagna în 2010, însă va reveni la o creştere robustă în 2011, când avansul PIB ar putea fi de 5%, în contextul în care cererea de pe piaţa locală va urca din nou, după doi ani de scădere.

Primul trimestru, în viziunea guvernatorului BNR

Economia a răspuns „foarte bine” la criza financiară în primele trei luni ale anului, rezultatele fiind cu mult peste aşteptări, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Ce s-a întâmplat în primele trei luni din acest an este cu mult mai mult decât mă aşteptam. Deci economia a răspuns foarte bine”, a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

DETALII:
Citeşte şi „Europa se afundă în recesiune”.
Citeşte şi „Boc: Eu văd partea plină a paharului”.

SURSA: INS