La inceputul acestui an intre Marco, actionarul majoritar al Alro si Alprom Slatina, si Balli Group, proprietarul BBG Alum Tulcea, a izbucnit un scandal mediatic puternic, care avea ca punct de pornire o datorie in valoare de 12 milioane de dolari. Alro finantase bauxita de care Alum avea nevoie pentru a produce alumina, adica materia prima pe care combinatul din Slatina o transforma in aluminiu. Doua luni mai tarziu cele doua parti s-au asezat linistite la masa negocierilor in cautarea unor solutii reciproc avantajoase.
Surse apropiate discutiilor spun ca in timp ce reprezentantii casei de comert cu sediul la Londra au cerut 50 milioane de dolari pentru Alum, Marco nu a oferit mai mult de 40 de milioane de dolari. La scurt timp dupa ce a semnat contractul de preluare a pachetului majoritar de actiuni de la Alro Slatina, sefii de la Marco Acquisitions au anuntat ca au pus deoparte 45 de milioane de dolari pentru a prelua si Alum Tulcea.
In conditiile in care preluarea combinatului de la Tulcea este deja istorie, ramane de vazut in ce parte vor fi redirectionate aceste fonduri. Pentru a deveni actionari majoritari la Alro, cei de la Marco au investit peste 120 de milioane de dolari, din care 50 de milioane pentru cumpararea unor actiuni de pe bursa. „Esecul negocierilor nu afecteaza sub nici o forma evolutia viitoare a Alro, deoarece doar 15% din materia prima mai este asigurata acum de BBG Alum”, spune Peter Braun, vicepresedinte Alro Slatina.
„Balli a investit peste 40 de milioane de dolari la Tulcea. Orice negociere cu un posibil cumparator nu poate sa nu tina cont atat de aceasta suma, cat si de potentialul pe care il are BBG Alum”, spune Dan Dragoi, reprezentantul din Romania al Balli Group.
Cele doua case de comert au ajuns in instanta acuzandu-se reciproc de boicot. Alro a trebuit sa se orienteze spre importuri externe, iar Alum Tulcea spre exporturi catre alti producatori de aluminiu. Situatia pare sa se repete si in momentul de fata. Pare extraordinar, dar pentru ca nu a reusit sa cumpere Alum, cat si din cauza datoriei nerecuperate, Alro isi finanteaza 85% din materia prima din exterior. Peter Braun spune ca acum, principalii parteneri ai Alro sunt Pechiney si Trafigura. „Nu trebuie omis faptul ca de la acesti parteneri cumparam cu 25 de dolari tona mai ieftin”, spune el.
Lili Ioan de la BBG Alum a declarat pentru Reuters ca principalul partener al combinatului de la Tulcea este acum casa de comert Glencore International. Firma elvetiana se pare ca va cumpara in 2003 in jur de 400.000 de tone de alumina. Exista chiar si posibilitatea ca Glencore sa preia o parte din actiunile pe care Balli le are la Alum.
Peter Braun recunoaste ca pentru Alro ar fi fost mult mai bine sa cumpere alumina de la Alum Tulcea, in conditiile in care pretul acestei materii prime este mult mai volatil decat cel al bauxitei, pe termen lung colaborarea interna fiind mult mai eficienta.

Intre cerere si oferta

· Alro Slatina are nevoie de 350.000 de tone de alumina anual, dar doar 15% din necesar este cumparat acum de la Alum Tulcea.
· Alum produce 500.000 de tone de alumina anual. 85% din productie este preluata acum de catre casa de comert Glencore.
· sefii de la Alro se asteapta ca productia de aluminiu sa creasca pana la 215.000 de tone in 2003, comparativ cu 187.000 de tone in 2002.
· Industria aluminiului va ramane si anul acesta in recesiune, ca urmare a cererii scazute din partea industriei aeronautice. Reprezentantii Marco se asteapta totusi ca pana in 2008 productia de aluminiu sa creasca pana la
340.000 de tone.